Cast Lead in Bozar Brussel

Het Nomadic Memorial ‘Cast Lead’ werd op 21 september 2012 (Internationale dag van de Vrede) voor het eerst getoond in GEMAK in Den Haag.
Van 28 oktober tot en met 2 november 2012 – op Allerzielen – was het tijdelijke herdenkingsmonument te zien zijn in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

opbouw Cast Lead installatie in BOZAR

De installatie, die het beeld oproept van een grafveld, is opgebouwd uit 1430 boeken die in slagorde boven de vloer ‘zweven’. Ieder boek is uniek en draagt de naam van een slachtoffer van ‘Operation Cast Lead’ die in 2008/2009 door het Israëlische leger in Gaza is uitgevoerd. De boeken bevatten teksten van schrijvers, kunstenaars en denkers uit Oost en West.

Cast Lead heeft als uitgangspunt: “Het Kunstwerk = De Openbare Ruimte”. Ingrid Rollema en Felix Villanueva zijn 5 dagen vanuit het kunstwerk non stop in debat gegaan met de bezoekers.

Een greep uit de vele reacties die de installatie bij het publiek opriep.
Ingrid Rollema
: Een vrouw pakte mijn handen vast. Keek me lang en indringend aan. ‘Ik kom uit Congo. Ik praat over 5 miljoen doden, een nomadisch memorial met de oppervlakte van heel Brussel’. Een wetenschapper sprak me aan en liet zijn toegangsbewijs voor andere exposities zien. ‘Mevrouw, ik ga terug naar huis ik ga me herijken. Hoe kan het zijn dat ik in mijn laboratorium werk, succesvol ben en niet eens naar buiten kom als er 1430 mensen vermoord worden’.

Cast Lead installatie, BOZAR

Bozar heeft een gemiddeld bezoekers aantal van 4000 per dag. Het was een unieke, enerverende en uitputtende ervaring! Wij kijken uit naar onze volgende bestemming.

Performance Taher Najib

Meer informatie over het project en hoe u in het bezit kunt komen van 1 van deze unieke boeken, bezoek de website.