Weekendtip #29

Afgelopen week ontving Museum Beelden aan Zee haar miljoenste bezoeker!

In het persbericht dat het museum rondstuurde naar aanleiding van dit heugelijke feit, las ik een mooi citaat van oprichtster Lida Scholten. “Toen we het museum stichtten waren de reacties sceptisch omdat wij, particuliere verzamelaars, alleen beeldhouwkunst wilden tonen. Maar wij waren ervan overtuigd dat het er moest komen, ook al gingen we tegen de stroming van die tijd in. Alle beeldhouwers hebben hier een huis en dat maakt deze ruimte ook zo uniek. Ik ben geraakt en vind het mooi dat zo velen ons hebben omarmd en ons museum hebben bezocht.”

Op dit moment is er een mooie tentoonstelling, getiteld Le Cirque, te zien van kunstenaar Silvia B.
Haar beelden zijn zo mooi mogelijk gemaakt, en daarmee verleiden ze. Tegelijkertijd verontrusten de beelden, omdat hun schoonheid niet gangbaar is. De figuren zijn hybride wezens die zweven tussen verschillende leeftijden, geslachten en culturen, of tussen mens en pop en tussen mens en dier.

Onze verhouding tot het dier en onze eigen dierlijke afkomst zijn voor Silvia B. belangrijke inspiratiebronnen. In haar visie is de gecultiveerde mens nog altijd een dier dat gedreven wordt door instinctieve angsten en verlangens. Ook vertoont de mens nog altijd veel kuddegedrag.
Behaarde mensenkinderen komen steeds terug in het oeuvre van Silvia B. Deze mensen werden vaak in rondreizende circussen tentoongesteld. Dat was voor de kunstenaar aanleiding een serie beelden in de circussfeer te maken. Deze beelden zijn ontstaan in de afgelopen drie jaar en worden hier voor het eerst samengebracht.

Numéro Noir, Silvia B. Aangekocht in 2011 door museum Beelden aan Zee dankzij de steun van de Bankgiro Loterij