Weekendtip #21

Blikopener Festival,
Delft 24-25 augustus 2012

Blikopener Festival is hét eigenwijze en openbare straatkunstenfestival van de Randstad. Nieuwsgierige mensen kunnen hier ongedwongen genieten van vernieuwende en eigenzinnige straatkunsten van opkomend talent.

De programmering van Blikopener bestaat uit uiteenlopende disciplines. Denk aan straat- en locatietheater, performances, audiovisuele en beeldende kunst, film, dans en muziek.

Blikopener festival is, zoals altijd, gratis toegankelijk en vindt dit jaar plaats op het randje van het historische centrum van Delft. Maak je klaar voor gezellige, interessante en bizarre ervaringen vanuit alle ooghoeken!

vrijdag 24 augustus 16:00 – 00:00 uur
zaterdag 25 augustus 13:00 – 01:00 uur

Uitgelicht:

Mette Sterre – Hummelman

Mette Sterre – De Man, 2010 | foto: Ed Jansen

Performancekunstenaar Mette Sterre creëert karakters door middel van draagbare sculpturen. Ze laat zich boeien door horrorfilms, mysteries en ritme in chaos. In de loop der jaren doet ze haar best om haar freakshow-stal uit te breiden. Ze heeft speciaal voor Blikopener Festival een nieuw personage uitgenodigd, Hummelman – een primeur. Kom dat zien en aanschouw nu!


Yolanda Uriz – ~~Kulunka~~

Yolanda Uriz – ~~Kulunka~~, 2012 | foto: Ed Jansen

Een installatie die ongebruikelijke manieren van het waarnemen van sonische trillingen activeert: zien en erdoor aangeraakt worden. Terwijl de bezoeker kijkt naar stralende geluidsrimpels, in de omhelzing van de tactiele golven ligt en luistert naar de resonanties die door de ruimte bewegen, wordt hij uitgenodigd op een intieme reis, ondergedompeld in de macht van het geluid.


Ella Empress and the Layers of Reality

Ella Empress and the Layers of Reality | foto: Ed Jansen

Ella Empress and the Layers of Reality maken geluiden met geluiden. Tijdens hun optreden nemen ze geluiden op van hun instrumenten of uit de omgeving, en gebruiken die direct in hun live-set. Op deze manier wordt gedurende hun optreden een geluidstapijt geweven van dwarsfluit, klankschaal, trommeltjes, stofzuigerslang of plakband. De opnames worden live bewerkt en vervormd met behulp van hun zelfgeschreven software.


TRAPPER Drone Orchestra

TRAPPER Drone Orchestra | foto: Ed Jansen

Drones, aanhoudende tonen die op zichzelf staan of in composities gebruikt worden, komen voor in traditionele oosterse muziek, maar ook in westerse popmuziek van bijvoorbeeld Velvet Underground (Venus in Furs) of Brian Eno. Zes Haagse muzikanten hebben in 2011 een Drone Orchestra gevormd onder de naam TRAPPER, onder leiding van Jan Borchers, bekend van AU drone duo. Afgelopen jaar 2011 hadden zij hun eerste uitvoering op het Statex-newforms festival in Den Haag.

Tip: Ed Jansen
Tekst: Blikopener

Link: Blikopener

 


Arne Quinze – My Secret Garden
Kunsthal Rotterdam (t/m 2 september)

Arne Quinze – My Secret Garden, 2012 | foto: Ed Jansen

De Kunsthal Rotterdam presenteert My Secret Garden, de eerste tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Arne Quinze in Nederland. De internationaal werkende Quinze maakt grootschalige publieke installaties en sculpturen. Zijn werken zijn vaak opgebouwd uit verschillende houtsoorten. My Secret Garden is zijn eerste binnen-project op grote schaal.

Arne Quinze – Altar, 12 – 4 – 12 (close-up) | foto: Ed Jansen

My Secret Garden bestaat uit twee delen: een indrukwekkende houten installatie en een ruimte die Quinze ‘de tempel’ noemt. Met het houten labyrint reikt hij mensen een kader aan om stil te staan bij hoe ze hun leven organiseren in relatie tot anderen. Quinze ziet een ‘secret garden’ als een plek waar we ons veilig voelen en controle hebben over wie en wat we toelaten tot onze afgebakende zone. In ‘de tempel’ komt de bezoeker juist tot zichzelf. Uit een altaar reiken takken de ruimte in. In metalen vitrines staan Quinze’s meest recente werken. Naast de installatie en ‘de tempel’ zijn de films Rock Strangers en My Secret Garden te zien, met onder meer the making of in de Kunsthal en interviews met de kunstenaar en anderen door Saskia de Coster.

Arne Quinze – My Secret Garden, 2 – 5 – 12 | foto: Ed Jansen

Arne Quinze (1971) woont en werkt in Sint-Martens-Latem (België). In de jaren tachtig startte hij als graffiti kunstenaar maar een officiële opleiding volgde hij niet. Quinze legt zich toe op het creëren van grote en kleine sculpturen, tekeningen, schilderijen en grootschalige installaties. De kleinere werken, schetsen en tekeningen dienen als studie voor zijn grote installaties.

Arne Quinze – My Safe Garden, 12 – 03 – 11 (close-up) | foto: Ed Jansen

Tip: Ed Jansen
Tekst: Kunsthal Rotterdam

Links:
Arne Quinze
Kunsthal Rotterdam