Mijn atelier: Tim Breukers

Beste Jegens en Tevens lezer,

er is mij, Tim Breukers, gevraagd iets over mijn kunstenaarschap en mijn atelier te schrijven.

Voor mij zijn de werkplaatsen het Europees Keramisch Werkcentrum en gieterij Beeldenstorm heel belangrijk geweest. Het zijn plekken om te werken buiten het atelier. Kunstenaars gaan er naar toe om te werken met bijzondere faciliteiten en kennis. Deze werkplaatsen zijn plekken waar met oude technieken wordt gewerkt.

Big Bag Porselein, gemaakt in EKWC, nu in collectie SM’s, mogelijk gemaakt door Fonds BKVB

impressie Cardboard Box Dive, gemaakt bij Beeldenstorm

In die oude processen vind ik speelruimte. Dat wil ik graag toelichten aan de hand van het werk ‘cardboard box dice’ welke ik vorige maand bij gieterij Beeldenstorm gemaakt heb

Ik wilde graag een kartonnen doos dobbelsteen in aluminium maken. Met de doos ga ik naar de werkplaats om mijn wens met gietmeester Rino Seijen te bespreken. Hij vertelt mij dat ik de dobbelsteen bij het invormen het beste op één punt kan zetten. Hij adviseert mij dit uit technisch oogpunt (zodat de luchtbelletjes zo goed mogelijk langs de vorm af kunnen glijden). Als beeldenmaker vind ik daar houvast. Uitersten worden verenigd waar het gieten van aluminium een proces blijkt dat fixeert zonder definitieve uitkomst.

Cardboard Box Dice, mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds bij gieterij Beeldenstorm