Weekendtip #12

Jegens vroeg kunstenaar Roos Hoffmann en fotograaf Guus Rijven om een weekendtip.

Roos:  Ga in het Gemeentemuseum naar de Zomerexpo. Het is een massale tentoonstelling waar wel wat op af te dingen is, maar die toch even gezien moet worden, al is ‘t maar voor de leuk. Kun je meteen de Meesters uit het Mauritshuis zien en ander moois, en daarna koffie drinken op het terras bij Gember. Daar zit je altijd goed.

Guus: De terloopsheid van het kijken in de duisternis
Anticorps, fototentoonstelling Antoine d’Agata in Fotomuseum Den Haag

Tussen de oevers van dag en nacht ligt een onzichtbare brug die soms moraal heet. Overdag werkt Antoine d’Agata voor het persagentschap Magnum, in opdracht. ’s Nachts fotografeert hij zijn persoonlijke domein, hij wordt deelnemer in plaats van toeschouwer. Gedurende de nacht fotografeert hij wat het daglicht niet kan velen, schaars verlichte bordelen met hoeren, junks en andere outsiders. De doodlopende stegen van de maatschappij. Met een onnadrukkelijke esthetiek, bij bestaand licht, als in een roes of droom van duistere excessen. Geilheid, verslaving, extase, beschadiging, pijn, weerloosheid, ontwrichting, destructie. Je kunt pas echt vrij zijn als je alle moraal hebt afgezworen; als je niets hebt is zelfdestructie een ontsnapping. Uitvergroot doen zijn schaarse beelden denken aan het werk van Francis Bacon. (t/m 2 september)

Antoine d’Agata

Journey for something, fototentoonstelling Daido Moriyama (Osaka, 1938), Reflex Gallery, Weteringschans 79a, Amsterdam

Het omvangrijke oeuvre van Moriyama is voor het grootste deel een liefdesverklaring aan Shinjuku, een levendige buurt in Tokyo, waar zakenmensen, toeristen, prostituees en hippe jongeren zich verdringen in helder verlichte straten. Shinjuku is het zakelijke en politieke epicentrum van Japan en biedt ook ruimte aan de gebreken van de stad. De buurt is berucht om de gangster-activiteiten, bordelen en stripclubs. Moriyama’s ongekunstelde zwart-wit beelden bevatten rauwheid en kracht, energie en een sterk onderbuik gevoel door onscherpte, gekanteld kader, contrast. Moriyama exposeerde wereldwijd en produceerde meer dan 75 boeken. (t/m 28 juli)