Six Degrees of Conjunction

Er is een principe dat iedereen met elkaar in verbinding staat, binnen zes stappen. “Ik vind het bijzonder dat iedereen meer gelinkt is dan men eigenlijk denkt. Zowel met mooie als met nare mensen. Er zit een netwerk om de wereld heen, zo ervaar ik dat “ vertelt kunstenaar Esther Kokmeijer.

Momenteel werkt Esther als badgast voor Satellietgroep. Het project waaraan ze nu werkt draait deels om het land Tuvulu. Het heeft niet alleen de naam van een droomland, zo ziet het er ook uit als ik het op google heb ingetikt; witte stranden, palmen, eeuwige zon.
Esther prikt het schone beeld door, Tuvulu is het eerste land dat door de klimaatveranderingen volledig zal verdwijnen. Tuvulu bestaat uit 9 eilandjes, door de stijging van de zee worden die eilandjes kleiner en de springvloed steeds groter.

Aan de muur in de container waarin ze nu werkt hangen pagina’s uit Time Magazine. Afbeeldingen van mensen die door het blad zijn uitverkozen tot de meest invloedrijke mensen op aarde. Op de website van Time Magazine staat het zo omschreven: they are the people who inspire us, entertain us, challenge us and change our World.
Tot die 100 behoren bijvoorbeeld Obama en Angela Merkel maar ook basketballer Jeremy Lin en kunstenaar Christian Marclay (voor iedereen die de Biënnale Venetië bezocht, hij maakte het werk ‘the Clock’).

werkplek Esther Kokmeijer bij Satellietgroep

They change our world, dat is nogal wat. En dat is dan ook meteen het andere deel van Esther’s project: ze stuurt aan iedereen in deze top 100 een brief. De internationale verbinding van het principe van de zes stappen, moet zich nu waar gaan maken en de brieven bij de geadresseerde bezorgen. Iemand in haar eigen netwerk ontvangt van haar een brief met het verzoek de brief aan ‘een meest invloedrijke’ verder op weg te helpen. Esther is er dus volstrekt niet zeker van of haar brief überhaupt aankomt.

Brieven schrijven in Scheveningen

Wat staat er in die brief? Wat schrijf je aan iemand uit de Time 100? Daar is Esther helder over.
Ze vraagt om niks, attendeert de invloedrijke alleen over het feit dat Tuvalu straks misschien alleen nog maar als virtueel land zal bestaan, beter bekend als de internet domein naam .tv.
Ze is niet naïef. Natuurlijk weet ze dat de kans dat op deze manier Tuvulu “gered”  wordt niet groot is. Het project wil vooral ook invloed aan de kaak stellen. De mensen, de 6 stappen, hebben ook veel invloed want ze zijn enorm belangrijk om de brief goed aan te laten komen. Ze droomt natuurlijk wel, het zou fantastisch zijn als er mensen naar Tuvulu komen en met elkaar uit wisselen wie wat kan doen. “Maar”, zo zegt ze stelling, “dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Dat weet ik wel, maar ik nodig ze toch uit om te komen. Dat het niet waarschijnlijk is dat het gaat gebeuren betekent niet dat ik ze niet zou uitnodigen. Ik wil en kan niet uitsluiten dat er toch iemand komt.“
“ Ik kan niet bedenken of zo’n land te redden valt en wat daarvoor nodig is. Ik wil dat ondervragen. Kijken of het mogelijk is als kunstenaar een vlindereffect te creëren” zegt ze. Voor mij vat ze hier de kern van haar project samen. En ondertussen bevraagt ze ook de reikwijdte van invloed.

22 juni 2012 badgast @ fast, vanaf 17.30 met eten erbij.