AanTekening #4

Sinds 2002 organiseert De Waterkant exposities in de V192-bunker in het Westbroekpark. Deze machinebunker was onderdeel van het Führer der Schnellboote-complex, dat vanaf maart 1943 gebouwd werd door de Duitse bezetters en onder commando stond van Kapitän zur See Rudolf Petersen. In de als duin gecamoufleerde machinebunker was het zendstation van het commandocentrum ondergebracht van waaruit gecommuniceerd werd met de torpedoboten die in de kustwateren werden ingezet. Van het Middellandse Zeegebied tot de Oostzee.

Tot 21 mei is in bunker V192 dagelijks van 12 – 21.00 uur het werk van fotograaf David Galjaard te zien. Zijn project Concresco gaat over de 750.000 bunkers die de Albanese Stalinistische leider Enver Hoxha gedurende zijn bewind (1945-1985) liet bouwen om buitenlandse aggressors af te schrikken. Galjaards foto’s tonen het hedendaags leven rond deze bunkers. De herkomst van de gebouwen lijkt voor de Albaniërs geen grote rol meer te spelen, liever richten zij zich op de toekomst.

————————–

Illustrator/beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort begeeft zich in de Haagse kunstwereld en noteert-associeert. Iedere dinsdag publiceert zij haar nieuwste AanTekening op Jegens & Tevens.

© Babette Wagenvoort 2012