Roadkill

Afgelopen zaterdag bezocht ik in Platform57 een gesprek met kunstenaars TINKEBELL.  en Alette Wttewaall  (spreek uit Utewaal). Gespreksleider was Johan Nieuwenhuize, curator van Platform57.

lnr Johan Nieuwenhuize, TINKEBELL. en Alette Wttewaall

TINKEBELL. is een kunstenaar met, inmiddels, een ruime staat van dienst. Er is veel over haar werk geschreven, mede vanwege het controversiële karakter. Haar gepolijste antwoorden verraadden dat vrijwel alle vragen haar al eens gesteld zijn.

TINKEBELL.

Over het werk van de jonge kunstenaar Wttewaall is veel minder geschreven. Haar antwoorden zijn niet zo trefzeker, zoekender en soms weet ze het niet. Maar juist dat vind ik haar grote kracht. Ze vertelt rustig, bijna bescheiden, over het eerste aangereden dier (een konijn) dat ze vond en besloot mee naar huis te nemen. Er is trouwens een woord voor: roadkill. Zo makkelijk als deze zin zich laat lezen, zo kalm vertelde ze erover.
Maar stelt u het zich eens concreet voor, zodra u een keer een dier langs de weg ziet liggen, dat u dat dode dier oppakt en meeneemt. Dat is toch behoorlijk onvoorstelbaar, althans voor mij. Is het wel dood? Misschien is het een handeling die went, maar hoe besluit je zoiets en sterker nog, hoe kom je zover dat je het echt doet.

Alette Wttewaall

Wttewaall is inmiddels  aan dode dieren vinden en meenemen gewend geraakt. Haar vriezer zit er vol mee. Ze weet nu nog niet wat ze met de dieren precies zal gaan maken. Ze treft me als ze vertelt dat ze de dieren bedankt omdat ze ze mocht vinden.
Ik ben er vrij snel van overtuigd dat een dier bij haar in goede, zorgvuldige handen is, juist omdat ze (nog) niet geroutineerd is. Van mij mag Wttewaall nog heel lang twijfelen.

Nieuwenhuize toont zich een goed gastheer met respect voor de twee kunstenaars. Dat is soms jammer, hij laat vragen liggen waardoor met name TINKEBELL. met enkele uitspraken makkelijk wegkomt. Dat zij de ontvangen hatemail aanwend als materiaal voor nieuwe projecten is voor mij een voorbeeld van een klassiek mechanisme, in de lijn van Rob Scholte die zijn opgeblazen auto (waardoor hij twee benen verloor) tentoonstelde. Hier had Nieuwenhuize meer op mogen doorvragen. Hij reageert het best als hij zijn aantekeningen negeert. Als TINKEBELL. een uiteenzetting geeft over het verwijderen van de darmen bij een dode kat zegt hij gedecideerd “mij shockeer je niet hoor”.

Met dank aan Ed Jansen (ook bekend als PicturEd) die de foto’s maakte.