een eigen boek, wie wil dat niet?

Mijn boek Mark Making (2007) was snel uitverkocht en daarom een tweede druk besteld (nu ook uitverkocht). Een dure les! Het is veel goedkoper om alles één keer laten drukken. Zo heb ik van mijn ervaringen geleerd en met die ’wijsheid’ een nieuw boek New Potatoes gepubliceerd.


Even kennismaken

Ik ben Tilleke Schwarz en maak hedendaags borduurwerk. Misschien ken je mijn werk wel van exposities in museum Rijswijk, het Fries museum , bij Pulchri Studio of afgelopen zomer in het Gemeentemuseum, waar ik de derde prijs won. Meestal exposeer ik echter buiten Nederland. Voor meer informatie, zie de website: www.tillekeschwarz.com .

De voorbereidingen, een financieel verhaal

Maar nu verder over het maken van een boek. Een boek vergt een flinke investering, dus heb ik eerst uitgezocht of er nog subsidie mogelijkheden zijn. Helaas pindakaas.

Dus is besloten om zelf te investeren en te beginnen met het vragen van offertes om dit financiële avontuur in kaart te brengen. Voor een offerte moet je precies weten wat je wilt. Dat kan lastig zijn. Ik heb mijn eerste boek als voorbeeld genomen. Verder had ik een paar uitgangspunten:

  1. Ik wilde graag een goed en mooi boek maken, maar niet streven naar het beste, meest bijzondere boek ooit. Want dat betekent meestal ook een erg grote investering resulterend in een duur boek. En daar zit niet iedere fan op te wachten.
  2. Ik laat deze keer veel boeken drukken (ongeveer 3000) om de kosten per boek laag te houden. Die grotere investering is wel een risico en vergt dat je veel aan de promotie van het boek doet. Gelukkig kan ik in 2013 weer mijn boek verkopen op een gespecialiseerde beurs op drie top locaties in Engeland. Die verkoop is gecombineerd met een expositie van mijn werk. Verder heb ik een internationaal netwerk opgebouwd van gespecialiseerde boekwinkels en van liefhebbers van mijn werk.

De inhoud

De hoofdmoot van het boek is mijn nieuwe werk (periode 2007 – 2012). Dit werk is heel gedetailleerd, daarom zijn in het boek meestal 4 pagina’s per werk ingeruimd , zodat ik mooie details kan tonen. Er bleek zelfs nog wat ruimte over voor twee werken van textiel met knopen. Die werken zijn nog weinig te zien geweest en mij zeer dierbaar.

Hanne Hagenaars (hoofdredacteur van Mr. Motley) heeft een leuk interview geschreven. Ik heb zelf geschreven over de inhoud, inspiratie en totstandkoming van mijn werk en natuurlijk specifieke teksten bij elk werk.

De meeste boeken worden buiten Nederland verkocht. Dan is een vertaling essentieel. Vandaar dat het boek tweetalig is. Voor de vertaling heb ik Mike Ritchie uit Rotterdam ingeschakeld. Mijn beheersing van het Engels is niet slecht, maar een ‘native speaker’ maakt er toch iets veel beters van. De samenwerking met Mike liep prima en razend snel.

De opmaak en het ontwerp

Ik heb advies ingewonnen bij collega’s over de keuze van een vormgever en een drukker. Uiteindelijk heb ik als vormgever Paul de Boer uit Rijswijk (www.pauldeboer.eu) gekozen en dat is uitstekend bevallen. Paul is een vormgever, die zelf ideeën heeft maar ook goed luistert en prima samenwerkt met kunstenaars. Heel belangrijk, want het blijft ten slotte je eigen boek.

Drukwerk

Voor de keuze van een drukker heb ik me sterk laten leiden door de prijs en de kwaliteit. De vorige keer had ik een drukker gekozen vanwege de extra PR die hij aan mijn boek zou geven in het textielcircuit. Geen rare overweging, maar het viel wat tegen. Want die drukker zat ver weg en de extra PR viel tegen.

Tot slot

Voor de rechtstreekse verkoop van boeken is het belangrijk op de maten en het gewicht (incl. verpakking) te letten in verband met de verzendkosten. Want zeker voor boeken buiten Europa is komt er voor dat doel soms bijna 50 % op de prijs.


Nieuwsgierig geworden?

Het boek heeft 72 pagina’s, meer dan 90 deels pagina grote foto’s en is rechtstreeks bestellen bij mij, liefst per email info@tillekeschwarz.com. Dan kan ik j – desgewenst – een aantal pagina’s ter inzage sturen. Het boek kost 16,50 inclusief verzendkosten in Nederland. Bent u een boekhandel en wilt u het voor mij willen verkopen? Vanaf 4 exemplaren geldt een speciale wederverkopers prijs.


Tilleke Schwarz
www.tillekeschwarz.com