Nest: False Focus @ SuperMarket Stockholm

 

Uw Jegens en Tevens reporter boft dat hij een bijbaantje heeft bij de Haagse tentoonstellingsruimte Nest.

Daarom mocht hij mee naar Stockholm, waar Nest op de grootste kunstbeurs voor initiatieven en onafhankelijke tentoonstellingsruimtes van Europa staat.

Nest pakt uit met een miniversie van de hit-expo van vorig jaar: False Focus.

Ook Roland Schimmel is mee, want hij moet ter plekke een nieuwe uitvoering maken van zijn werk ‘Facing the Abyss’.

Hij heeft twee dagen om een plastic tent te bouwen en daarbinnen in alle rust zijn zinsbegoochelende zwarte stip met halo te produceren.

Het werk maakt gebruik van de biologische beperkingen van de menselijke optiek. Hij schildert de nabeelden die de ogen doorgeven aan de hersenen op de muur. De hersenen proberen vervolgens van het nabeeld af te komen, echter zonder succes.

Ook bij Marc Philip van Kempen hebben de hersenen het moeilijk. De foto toont een werkelijke situatie, maar het atelieraanzicht is dusdanig gesneden, gezaagd en gecomponeerd..

..dat het lijkt alsof er platte foto’s in de ruimte staan die op moeilijk navolgbare manieren in de achtergrond opgaan.

Rune Peitersen mocht ook mee naar Stockhom, om zijn werk op te hangen en de duizenden bezoekers te vertellen over zijn Saccadic Sightings. Deze serie foto’s en video’s is gemaakt door gefilmd beeld te combineren met een registratie van de oogbewegingen. Bovenop de gefotografeerde boom ligt een wirwar aan lijntjes voortgekomen uit het kijken naar de boom ter plekke.

Heel Scandinavië krijgt zo de mogelijkheid om False Focus in het klein mee te maken. Heel Scandinavië komt niet, maar het scheelt weinig. Vorige jaren werd de Supermarket door tig duizend bezoekers bezocht die soms een dag lang reizen om de stands van meer dan 70 initiatieven uit de hele wereld te bezoeken.

Er is een initiatief uit Albanië,

uit Zuid Afrika..

..uit Canada (hoewel ze nog niet helemaal klaar zijn)..

..en Japan.

Nest is overigens niet de enige Nederlandse representant. Zo zijn SYB..

..Argument,..

..Tupajumi,..

..het Zoldermuseum,..

Greylight Projects..

en Plan B ook aanwezig.

De opening was in ieder geval een succes, nu nog drie dagen beurs.

Kom vooral langs.