Blazoen, Christie van der Haak bij galerie Maurits van de Laar

Christie van der Haak kende ik eerst van vrij barokke schilderijen die in de loop van de tijd allengs platter en bijna grafisch werden. De overgang naar stofontwerpen was dan ook verrassend, maar niet onlogisch.

In haar tentoonstelling die nu bij galerie Maurits van de Laar plaats vindt hangen enorme lappen met deze ontwerpen,  De Jacquard geweven werken in diverse kwaliteiten zien er prachtig uit en de kleuren hebben een intensiteit en uitdrukking die met verf  niet eenvoudig te bereiken valt. Het onderwerp in deze ontwerpen zijn heraldische motieven, de doeken zitten vol met iconografische elementen die meer dan eens herhaald, gespiegeld en verschillend gekleurd  worden. Het blijven echter doeken en hoe mooi ook: ze vragen om een toepassing.

Bij binnenkomst in de galerie merk je dat ze de ruimte kunnen beïnvloeden en deel kunnen uitmaken van de architectuur: je waant je direct in een Levantijnse bazaar waar het geluid gedempt wordt en de sfeer warm en mysterieus is.

Eerder liet van der Haak abstracte vormen bekleden: die werden in de ruimte gestapeld en tegen elkaar gezet waardoor minimalistische massa’s werden getoond. Door de stoffen waarmee ze bekleed waren doen ze verrassend modern aan. Ook stoelbekleding is toegepast met deze stoffen,  zo staat in de galerie een bank van Piet Hein Eek die met een stof van van der Haak bekleed is. Recent heeft van der Haak ook wandsculpturen gemaakt van metaal (ik vermoed zink) dat eerst vervormd werd en daarna met volgens van der Haak’s ontwerpen uitgevoerde stof werd bedekt. Het resultaat zijn wandsculpturen waarin het glanzende metaal zich op diverse plaatsen vrij willekeurig afzet tegen de donker kleurende stoffen wat een interessant contrast oplevert.

In de voorruimte van de galerie hangen ook nog een aantal ontwerpschetsen die samen ook een mooi gevarieerd patroon opleveren.

Dit alles wordt de komende zomer  in een belangrijke tentoonstelling van Nederlandse ontwerpers en vormgevers getoond. De expositie getiteld Dutch Design vindt plaats in het Schloss Oranienbaum, in Oranienbaum Wörlitz, Duitsland nabij Dessau. In het paleis zal in vijftig vertrekken werk te zien zijn van onder meer Hella Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey, Viktor & Rolf, Gijs Bakker en Piet Hein Eek. Christie van der Haak zal er haar stofontwerpen tonen.

De wandsculpturen

Gestapelde waar staat als een divan in de ruimte met daarachter een op een raam gespannen lap en beklede stoelen

De ruimte benadrukt

Ideeën te over!

Het bankje van Piet Hein Eek op een stralend tapijt!