Ouborg prijs 2011: André Kruysen

Gisteren werd in het Gemeentemuseum de Ouborg prijs 2011 uitgereikt aan beeldhouwer André Kruysen.  De prijs bestaat uit tienduizend Euro, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum en een publicatie die door STROOM wordt uitgegeven. Kruysen heeft voor de tentoonstelling met de naam “Uprising as Passage” in de Projectenzaal een architecturale installatie gebouwd rond het door de drie zijramen invallende licht. Het is een grote samengestelde vorm die dwars de zaal in steekt en de ruimte lijkt te willen doorsnijden met een stroom daglicht die via een centrale rechthoekige buis de ruimte in stroomt. Bovendien zitten tussen de vlakken en vormen waaruit het geheel is samengesteld gaten en spleten waardoor ook daglicht valt. Dit werken met licht is in veel van Kruysen’s installaties te vinden, maar in dit geval lijkt de vorm van het geheel  meer geconcentreerd te zijn dan in en aantal andere meer gedefragmenteerde situaties die hij bouwde. Het geheel doet denken aan massief kruiend ijs op zee en in de toespraken waren al referenties aan Casper David Friedrich’s “De IJszee” die het geheel in een onverwacht romantisch kader plaatsen. Bezoekers aan de prijsuitreiking werden gevraagd eerst het werk te gaan bekijken, omdat het invallende licht essentieel is voor de ervaring van het werk en velen gaven daaraan gehoor. Naast deze installatie zijn in andere zalen diverse studies en kleiner werk in vitrines te zien.

De prijsuitreiking werd bijzonder goed bezocht. Eerst sprak directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel als gastheer kort zijn waardering uit en vervolgens reikte Marjolein de Jong, wethouder cultuur van de gemeente Den Haag, de prijs uit aan de laureaat. Namens de jury, die dit keer bestond uit Roos van de Put (Kunstbeeld), Marie-José Sondeijker (West), Benno Tempel (GM), Justin Bennett (vorige prijswinnaar) en Arno van Roosmalen (STROOM en voorzitter) verantwoorde laatstgenoemde de keuze en beschreef op persoonlijke wijze het werk van Kruysen. Vervolgens overhandigde hij de publicatie die STROOM over het werk van de beeldhouwer heeft gemaakt. In zijn dankwoord had deze het over de architectuur van het Gemeentemuseum waar hij al vroeg mee kennis maakte en waarin hij in de aandacht voor detail en de liefde en aandacht voor de uitvoering een attitude herkende die hij zelf belangrijk vindt.

De publicatie is een streng boek met dikke kaft, refererend aan het materiaal dat Kruysen gebruikt voor zijn installaties. De vormgever, Huug Schipper, heeft er een goed boek van gemaakt waarin het werk van Kruysen mooi tot zijn recht komt. Het is verhelderend  dat de processen die tot bepaalde werken hebben geleid ook in het boek getoond worden. De teksten van Schipper, Kruysen, Arno van Roosmalen, Mark Kremer en Peter Struycken werpen ieder een eigen licht op het oeuvre van de beeldhouwer. Bladerend door het boek valt op hoe veel werk Kruysen al heeft uitgevoerd naast wat we in Den Haag hebben kunnen bewonderen, een reden te meer om het er mee eens te zijn dat de Ouborg prijs een terechte winnaar heeft gevonden.

Zijaanzicht installatie Projectenzaal

Detail installatie Projectenzaal

Deel installatie Projectenzaal

De trotse prijswinnaar

Dankwoord André Kruysen

En dit is een extraatje kennelijk

vlnr Benno Tempel in gesprek met Arno van Roosmalen en Jane Huldman, met achter Marjolein de jong en André Kruysen

Jurylid justin Bennett met de publicatie van STROOM

http://www.gemeentemuseum.nl/index.php?id=037078

http://www.andrekruysen.nl/