Fosfor @ Walden Affairs

Fosfor is een heftig giftig goedje dat gemakkelijk ontbrandt. Op het eerste gezicht niet echt een scheikundig element dat je zou associëren met een sociaal gericht project waarbinnen voedsel een belangrijke rol speelt.

Toch is dat wat Gijs Frieling en Ad de Jong voor ogen hebben bij hun project in Walden Affairs, dat morgen opent.

Het is niet ongebruikelijk om met behulp van lekker eten de beleving van beeldende kunst te stimuleren. Ook bij Walden Affairs is er altijd wat te kanen; de Walden kaasplank is een vast onderdeel van elke opening.

Maar bij Fosfor wordt eten niet simpel ingezet als het verplichte proseccootje op een opening. Voedsel en kunst worden ingezet om sociale interactie te stimuleren.

Frieling en de Jong maken een alomvattende presentatie, waarin de communicatie tussen mensen het doel is en waarbij een omgeving wordt gecreëerd om op een directe zintuiglijke manier beeldende kunst te ervaren. De kunst is niet het eindproduct van de tentoonstelling, het dient ook als omgeving voor communicatie en reflectie.

En daar zit ook de reden voor de titel; Fosfor wil iets laten ontbranden, in mentale zin dan.

Hoewel het project zaterdag opent is het eigenlijk al een tijdje bezig, want de voorbereidingen zijn bijna net zo belangrijk als het eindresultaat.

Het verzamelen en verwerken van voedselproducten was één van de eerste stappen in het project en binnen dat proces werden relaties aangegaan, werden mensen bij elkaar aan tafel gezet en werd uitvoerig met elkaar gesproken.

Projecten bij Walden Affairs worden normaliter georganiseerd door de Waldenmannen Joost Nieuwenburg en Mischa Poppe, maar voor dit project zijn er aardig wat mensen aangeschoven om alles te realiseren.  Sara Pape Garcia is tijdelijk toegevoegd aan het Waldenteam om alles in goede banen te leiden en een aantal studenten van de KABK helpen Gijs Frieling bij het maken van de muurschilderingen die heel Walden Affairs vullen.

Frieling draagt zelf zorg voor de verfijnde hoogtepunten.

Zelfs de ramen zijn aangepakt..

.. en op elk verloren plekje duiken kleine fresco-achtige schilderingen op.

Koopmannen en vrouwen van de verschillende voedselmarkten uit Den Haag doneerden voedsel en op speciale ruilmarkten voor kleine biologische boeren werd groente en fruit voor het project geruild met werkjes van Frieling zelf, geen slechte deal.

Gisteren lag Walden nog vol met de plastic structuren van Ad de Jong.

Morgen zullen ze ongetwijfeld op de goede plek hangen en staan.

Hopelijk blijft er nog genoeg plek over voor de bezoekers, want dit lijkt me een niet te missen ervaring. Verwacht veel, zowel visueel als mentaal.

Een opening om 18 uur botst meestal met de gangbare dinertijd. In dit geval lijkt het me het perfecte moment om een knorrende maag mee te nemen naar de Zuidwal.

waldenaffairs.nl