Atelierantwoord, Alles wat je altijd al hebt willen weten over het opzetten van een Artist In Residency- of ateliercomplex

Daar zit je dan, met zes bevriende kunstenaars in een oud kantoorpandje. De plekken verdeeld en de muren gewit en het vrije atelier gereserveerd voor buitenlandse gasten, maar dan?

Hoe ga je het beheren? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de verwarmingskosten en mag je van de brandweer nu wel of niet een tentoonstelling of een performanceavond organiseren in die ruimte naast de receptie?

Hoeveel blusapparaten moet je hebben en moeten jullie of de eigenaar daarvoor zorgen.

Hoe voorkom je dat de groep uit elkaar valt of het pand in elkaar stort?

Wie stelt het huurcontract op en mag onderhuur nu wel of niet. Hoe schrijf je eigenlijk zoiets?

Deze en meer vragen komen aan bod op de site atelierantwoord.nl. De afgelopen jaren heeft Stroom bemiddeld bij het hergebruik van oude winkels en kantoorpanden en met regelmaat liepen kunstenaars tegen dezelfde issues aan.

Stroom dacht dat met atelierantwoord niet alleen de beginnende Haags cultureel ondernemer geholpen zou zijn, maar ook dat er een vraagbaak voor elke kunstenaar in Nederland gecreëerd kon worden en zette atelier consulent Wytse Bakker in om de site van de grond te krijgen.

Het werd gelijk zijn laatste opdracht voor Stroom, want per 1 december vertrekt hij naar AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Ook daar zullen ze Wytse en atelier antwoord ongetwijfeld waarderen.

De beginnende atelierpandbeheerder doet er goed aan atelierantwoord goed door te pluizen, want daar valt een hoop tijd te spenderen. Door dat te doen kan er een hoop tijd bespaard worden en -misschien wel belangrijker- een hoop ongemak voorkomen worden.

En als blijkt dat 3000 vierkante meter verwarmen financieel niet haalbaar is, dan zijn er ook nog veel zinnige..

..en onzinnige tips..

..te vinden over hoe je het toch warm kunt houden.

Dus laat je vooral niet meer afschrikken door het vooruitzicht van papierstromen en organisatiestrubbels en begin een atelierpandje of ‘artist in residency’plek.

Bij Stroom kun je niet meer terecht bij Wytse Bakker, maar daar zit vanaf 1 december wel Alena van der Veen voor je klaar. Die is ongetwijfeld ook heel aardig..

 

www.atelierantwoord.nl

http://www.stroom.nl/paginas/pagina.php?pa_id=5154405