Marie Civikov en Navid Nuur winnen koninklijke prijs voor de schilderkunst

De koninklijke prijs voor de schilderkunst 2012 heeft een sterk Haags tintje, twee van de winnaars en drie runners up mogen het ‘ik ben een Haagse kunstenaar t-shirt’ dragen.

Navid Nuur is vooral bekend om zijn lichtvoetige/zwaar poëtische  installaties vol vreemde onorthodoxe materialen, waarmee hij de Volkskrant beeldende kunstprijs won en die hem een uitnodiging voor de biënnale van Venetié opleverden. Recentelijk besloot Navid ook een gooi te doen naar de annalen der schilderkunst met een serie doeken, waarin hij erin slaagde om nog iets toe te voegen aan het modernistische monochroom.

Tijdens The Eye Codex of the Monochrome bij Nest legde hij het vorig jaar zelf piekfijn uit en presenteerde zijn eerste monochrome doek. Een jaar later wint hij er de koninklijke prijs voor de schilderkunst mee..

..en is Rudi Fuchs geroerd en roept de cameraploeg van AT5 op om vooral na het kijken nog een keer te gaan kijken, want “als je denkt dat je het gezien hebt dan moet je nog een keer kijken, want dan denk je het verkeerd”.

De zuurstokdoeken van Marie Civikov zijn iets minder bekend dan het oeuvre van Navid Nuur. Ook zij is een verrassende Haagse winnaar. Overigens is zij net als Nuur opgeleid in Rotterdam. Recentelijk was haar werk te zien bij Galerie Maurits van de Laar, waar het naast het werk hing van Femmy Otten.

Femmy Otten was een van de net niet prijswinnaars. Hoe Haags Femmy nog is is een beetje onduidelijk, want het Hisk trok haar naar Gent en de Rijksacademie naar Amsterdam, maar ze heeft nog een atelier in de Scheveningse duinen, dus we tellen haar maar mee.

Ook Tom de Groot mocht een werk ophangen. Zijn dikke pasta-schilderijen zijn geëvolueerd tot een iets meer subtiel materiaalgebruik, wat hem de toegang tot het paleis verschafte.

Jan Wattjes wist kortgeleden het Haagse atelierpand Ruimtevaart lam te leggen met een simpel met lijnolie doordrenkt doekje. Voordat de brandweer de toegang tot de ateliers verbood wist hij blijkbaar toch een schilderij richting het paleis in Amsterdam te krijgen, want ook hij hangt er bij.