Den Haag heeft een nieuwe Culturele Broedplaats: AB4

Midden in de Schilderswijk is een nieuwe Haagse Cultutrele Broedplaats ontplooid en zaterdag gaat hij open.

Er moet nog wel wat gebeuren. Zo is bijvoorbeeld de loungeplek buiten nog niet helemaal klaar.

Binnen lijkt het alsof de vloeren net gesopt zijn of dat er een last minute lekkage is ontstaan, maar het blijkt om een transparante designvloer te gaan.

Dat is op zich ook niet verbazend, want in AB4 is o.a. DRS22 gezeteld. Dit nieuwe designinitiatief is het geesteskindje..

..van Renate Boere, die graag wat tijd vrijmaakt in alle drukte om uw trouwe Jegens en Tevens-reporter te woord te staan.

Dat is ook wel nodig, want AB4 zit al wat jaartjes in de koker. Renate Boere bedacht jaren geleden dat ze een open designstudio wilde waar senior-ontwerpers in één ruimte zouden werken met pas afgestudeerde ontwerpers die wel wat ervaring en inzicht zouden kunnen gebruiken. De gevorderden zouden gezamenlijke projecten moeten opzetten, waar de nieuwelingen voor zouden kunnen worden ingezet om zo naast een kleine vergoeding waardevolle ervaring en contacten op te doen.

Ed van Hinte was wel geïnteresseerd om als één van de senior-ontwerpers mee op te trekken.

Het was een tijdje zoeken naar een locatie, maar die diende zich uiteindelijk aan via de gemeente Den Haag die graag een goede culturele bestemming wilde voor een verlaten schoolgebouw in de Schilderswijk.

Het was wel iets te groot voor DRS22 alleen en zo ontstond er ruimte voor een grotere invulling met ateliers voor kunstenaars. Dus schoof ook kunstenaar Angeline Dekker aan.

Met z’n drieën vormen ze het bestuur van AB4. Goede afspraken en duidelijke verantwoordelijkheden moeten een glansrijke en harmonieuze toekomst bewerkstelligen.

AB4 wil nadrukkelijk broeden en om dat te stimuleren zijn er veel gezamenlijke ruimtes en internet op alle plekken om overal aan de slag te kunnen.

Inclusief luxe zonneterras.

Een aantal mensen is al aan de slag gegaan..

..en hebben hun workstation al ingericht.

AB4 wil het doen zonder presentatieruimte en wil alleen kleinschalige discussieavonden, werkpresentaties en diners organiseren, maar speciaal voor de opening morgen wordt er wel een tentoonstelling ingericht,..

..lijkt er een DJ te komen..

.. en is er wat te drinken.

De Wethouder van Cultuur Marjolijn de Jong en Stroom directeur Arno van Roosmalen komen de opening verrichten, want zowel de gemeente Den Haag als Stroom hebben het geheel gefinancierd. De wethouder vindt het ongetwijfeld heel fijn dat de Schilderswijk een nieuwe culturele impuls krijgt.

Renate Boere en Ed van Hinte zien ook goede mogelijkheden om probleemoplossend de wijk door te trekken. Enige tijd geleden hebben ze al een samenlevingsverbeterend project in Indonesië gedaan. De opkomst van het motorisch transport verdreef de millieuvriendelijke fiets aldaar en met een serie workshops hebben ze geprobeerd bij te dragen aan een beter bewustzijn betreffend millieuverantwoord personentransport.

Maar goed, dat komt later wel. Eerst maar eens de eigen toko openen. Er is nog veel te doen. De open space Loungeroom schiet in ieder geval al op.

Morgen om 15 uur begint het, met om vier uur de formaliteiten. Een volledig programma is hier te raadplegen:

http://www.drs22.nl/173/programma-opening-ab4-en-lancering-drs22-zaterdag-10-september-201-2

of op http://abvier.nl/29/feestelijke-opening-ab4.

Tot dan, tot Jegens..

———————————————————————————————

Update: openingsfoto’s

Om 16 uur is dan eindelijk alles klaar voor de opening. Ook Hester Scheurwater heeft haar mooiste jurk aangetrokken.

De belangrijke mensen komen binnen..

.. en het podium is klaar voor de eerste speech van Arno van Roosmalen,..

..waarna Ed van Hinte een relatie uit Bangladore uitnodigt om de internationale en technologische ambities van de nieuwe broedplaats te onderstrepen.

Renate Boere wordt bedankt met een DRS22 ambtsketen..

.. en de wethouder mag dan eindelijk AB4 officieel openen.

Het publiek wordt uitgenodigd de broedplaats te gaan verkennen..

..onder het genot van een stukje vis en vlees van Harold de Bree.

Ook Benno Tempel komt een stukje prikken en wat bijpraten.