André Kruysen wint de Ouborgprijs 2011

foto: Jhoeko

André Kruysen heeft de Ouborgprijs gewonnen.

De Ouborg prijs is een oeuvreprijs voor Haagse beeldend kunstenaars. Op 26 November zal deze uitgereikt worden aan André Kruysen.

De prijs, vernoemd naar Pieter Ouborg wordt tweejaarlijks uitgerijkt aan een kunstenaar wiens werk zowel nationaal als internationaal zijn waarde bewezen heeft. De prijs bestaande uit een prijs van € 10.000,-, een tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum en een publicatie.

Eerdere winnaars zijn o.a. Ben van Os, Philip Akkerman, Justin Bennett, Hans van der Pennen en Zeger Reijers.

André Kruysen zelf:

“Mijn werk verhoudt zich tot de daglichtinval en de structuur van de architectuur om mij heen. Ik maak ingrepen in ruimtes die deze aspecten beïnvloeden. Deze ingrepen kunnen resulteren in zowel vrijstaande als met de ruimte versmeltende sculpturen.

foto: Jhoeko

Mijn complexere en chaotische vormentaal van de laatste jaren komt voort uit de steeds ingewikkelder wordende (beeld)cultuur waarin we leven. Het zoeken naar een persoonlijk evenwicht daarin vindt z’n vorm in mijn werk.

Temidden van mijn verstorende ruimtelijke ingrepen zoek ik verstilling; de verstilling die optreedt door de sacrale werking van het daglicht. Deze tegenstrijdigheid staat aan de basis van mijn sculpturen.”