De stilte spreekt, Alik Assatrian @ de Haagse Kunstkring

De van oorsprong Armeense kunstenaar Alik Assatrian opent 16 juli zijn tentoonstelling in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring. Assatrian is in Nederland sinds 1993 en woont sinds 1999 in Den Haag. In Armenië heeft hij de kunstacademie doorlopen en daarna is hij in diverse opzichten bijzonder actief geworden. Zo heeft hij een school opgericht voor kunstzinnige opvoeding die binnen korte tijd een groot succes werd. Hij wilde zich echter verder ontwikkelen als kunstenaar en richtte zich na een paar jaar op zijn beeldende werk. Onderdeel daarvan is de betrokkenheid bij filmproducties waar hij aan meewerkte. Naar aanleiding hiervan begon hij in Jerevan een opleiding filmproductie, scenarioschrijver en regisseur. De eerste film die hij maakte na het beëindigen van de opleiding was een internationaal succes en deze werd o.a. op het filmfestival in Rotterdam vertoond. Andere films volgden en tussen alles door bleef hij steeds schilderen.

In Nederland verbleef hij in een aantal opvangcentra alvorens in Den Haag te belanden. Hier werd hij al snel even actief als in Armenië: hij kwam terecht bij stichting Reakt, een resocialisatiecentrum voor mensen die op enigerlei wijze buiten de maatschappij vallen. Bij deze stichting startte hij een atelier voor de cliënten en zo is hij dus weer terug bij kunstzinnige opvoeding. De stichting beschikt over een galerie en een kunstuitleen die gelegenheid geven tentoonstellingen te maken om ontwikkelingen van leerlingen te tonen en hun werk aan te bieden. Ook is de filmkunst terug: Assatrian maakte voor deze stichting een aantal films over hun werk. Hij legt er de nadruk op dat hij hierbij alle vrijheid kreeg en eerder kunstzinnige speelfilms maakte dan documentaires. De ontwikkeling van de kunstenaar vervolgt zo haar weg in Nederland en de resultaten zijn nu in de Haagse kunstkring te bewonderen.

Er zullen een aantal werken te zien zijn waarin de kunstenaar zich in zijn jeugd verplaatst en daar op poëtische wijze verslag van doet. Het werk is bovendien mooi van materiaalgebruik, het zijn eerder reliëfs dan schilderijen waarin gedempte tonen met felle kleuraccenten worden gecombineerd. Tijdens de expositie zal een nieuwe film genaamd Kalina-Malina in première gaan die in Armenië is opgenomen. De eerste vertoning vindt plaats na de opening om 18.00 u

De kunstenaar heeft volop plannen voor de toekomst, zo bereidt hij een kunstproject voor onder de naam Kunstenaar zonder grenzen, waarin een uitwisseling met groepen niet-Europese kunstenaars plaats gaat vinden. Dat project zou zich niet beperken tot schilderkunst, maar ook andere disciplines als muziek en theater zouden daarbij betrokken moeten worden. Voorlopig is zijn beeldende werk ook nog te zien in de kunsthal Hengelo vanaf 14 augustus.

Tentoonstelling Alik Assatrian in de Haagse Kunstkring
16 juli t/m 16 augustus

alik.nl/

haagsekunstkring.nl/hkk.htm/tentoonstellingen.htm