Friendly Goods

“I’m a beauty specialist. I have commissioned myself to research happiness and friendliness in my artwork, and with that I take a stand against irony and cynicism”

“I am trying to be a friendly person and my art has to be about that. I like the colours to be bright and cheap looking so that I can combine my conceptualism with pleasure.”

Deze citaten van Lily van der Stokker zetten haar werk in een context die de kijker niet verwacht als die haar wandschilderingen  en schetsen op papier ziet in het Stedelijk Museum. In eerste instantie zie je opgeblazen poëziealbum-pagina’s met hartekreten die directe emoties weergeven. De tekeningen die erbij worden gemaakt zijn gestileerde droedels die inhoudelijk niet altijd verband hebben met wat geschreven staat. Dat gaat soms over de kunstwereld en soms gaat het over hoe laat het is of dat er geplast moet worden. Het geeft het leven weer van een vrouw in deze wereld die haar ongemak, ingevingen en vragen met ons deelt. Het alledaagse en de poëzie die daarin verborgen zit wordt met gevoel voor humor getoond  en om dat in een museum als het SM te zien, als grote muurschildering, heeft voor mij iets warms en relativerends. In kunstcontext provoceert het werk echter wel degelijk: het kleurgebruik is mierzoet en de teksten pretenderen ook niet de gebruikelijke conceptuele diepte te  suggereren. In dit overzicht van 30 jaar kunstenaarschap (dat van mij nog wel wat uitgebreider had mogen zijn) wordt door dit werk echter wel een aantal vragen opgeworpen  waar de oplettende kijker zijn voordeel mee kan doen èn het werkt net als een bezoek aan de Haagse markt: je komt er uit in een bijzonder goede bui!

Tidy Kitchen – 2015

100 % stupid

 

De kleine werkjes zijn ook bijzonder charmant

Friendly Good – 1992-2018

Dit is recenter werk

 

Werk op papier

 

Dit is recenter werk

 

Hier vind ik het kleurgebruik erg subtiel

 

Hoe spontaan moet je zijn in een kunstgalerie?

Tekst: Ik ben gestopt met de kunstwereld en werk nu in een verpleegtehuis. Ik geef nu boterhammen met hagelslag aan demente bejaarden.

 

Bij een grote installatie: My Physiotherapist in New York

 

Met tussendoor weer kleine tekeningen

 

My Physiotherapist in Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam