Weekendtip #78 – Crossing Border

Van 14 tot 16 november zijn er weer schrijvers en muziekacts te bewonderen in het hart van Den Haag tijdens het Crossing Border festival. Jegens & Tevens maakt een korte voorselectie van de dingen die je gezien moet hebben.

Er is al veel te doen geweest om de vier dames van Savages. De toonaangevende muzieksite Pitchfork gaf al zijn zegen aan het debuutalbum Silence Yourself. Live heeft de band ook een reputatie opgebouwd mede door de charismatische leadzangeres Jenny Beth. De muziek van Savages is rauw en kijkt terug naar de postpunk. Denk daarbij aan de energie van bands zoals Joy Division, de zang van Siouxsie Sioux of de sound van cultbands zoals The Au pairs en de Bush Tetras. Het optreden op Crossing Border belooft daarmee een van de hoogtepunten te worden.

Savages

De Ierse zanger Glen Hansard werd bekend met zijn rol in de film Once. Nadat hij lid was van de bands The Frames en The Swell Season treedt hij nu op als soloartiest. Verwacht op Crossing Border mooi ingetogen en bitterzoete nummers. Dat kan ook gezegd worden over de muziek van John Grant die eerder samenwerkte met Midlake en The Flaming lips en op Crossing Border zijn nieuwste album Pale Green Ghosts ten gehore zal brengen.

Liefhebbers van dromerige gitaarmuziek kunnen naar de dames van Warpaint. Zij verrasten het Nederlande publiek al eerder op Lowlands 2011 met hun dreigende en melancholische sound die doet denken aan de Cocteau Twins. Tot slot is er nog de Amerikaanse band White Denim die zich na hun vijfde album hebben bewezen als een gevarieerde band die verschillende stijlen verenigen tot een eigen geheel. Daarnaast is White Denim een live band pur sang, waarmee de verwachtingen voor het optreden op Crossing Border erg hoog zijn.

Warpaint

Naast muziek zijn er op Crossing Border schrijvers aanwezig die praten over en voordragen uit hun boeken. Uit Nederland zijn Joost Zwagerman, Tommy Wieringa en Mensje van Keulen present. De Britse auteur DBC Pierre, die de prestigieuze Booker prize won met Vernon God Little, zal vertellen over zijn nieuwste roman Petit Mal. Verder zal de Amerikaan Andrew Solomon in Pulchri uitvoerig spreken over zijn gelauwerde boek Far from the tree waarin hij kijkt naar de relatie tussen kind en gezin.

DBC Pierre

Crossing Border Festival
14/16 November – Den Haag