Van buiten naar binnen en nu weer buiten

Hoe het kan gaan met een beeld; Schoolgebouw/Stellatheater (2011) is gebouwd op het plein van Theatergroep Stella Den Haag (Stella) ter gelegenheid van Zinder, het festival dat Stella jaarlijks organiseerde voor de schoolkinderen van Den Haag.

De bezoekende klassen kregen een aantal korte voorstellingen van jonge theatermakers te zien en liepen tussendoor op onverwachte plekken tegen werk van beeldend kunstenaars aan; op het schoolplein, in de gang, in de foyer, in alle ruimtes in en om de oude school in de Kerkstraat.
De kinderen werden ondergedompeld in een onvergetelijke theaterbeleving.
De bijdrage van Wieke Terpstra aan het festival in 2011 bestond uit een grote driedimensionale tekening van het oude schoolgebouw, tijdens een hittegolf in mei 2011 in twee weken tijd ter plekke gelast van 8 mm. betonijzer: een tekening in de ruimte van 2 x 2 x 2 meter.
Op de Zinder website als volgt beschreven: ‘…het gebouw van Stella Den Haag getekend met betonijzer, op basis van de plattegrond van de school die het ooit was. Het roept beelden op van wat zich hier heeft afgespeeld en nog steeds afspeelt’.

Het betonijzeren gebouw op het schoolplein vulde zich in de herfst met bladeren. In het gebouw ontkiemden zaadjes en het werd onderdeel van de biotoop van een merel en een roodborst.
Stella is opgegaan in het NT jong, alles wordt anders en ook Schoolgebouw/Stellatheater kreeg een tweede leven. In december 2012 is het in zes stukken gedeeld, afgestoft, schoongepoetst en vervoerd naar De Haagse Kunstkring voor de grote tekeningententoonstelling waarvan de opening plaatsvond op 29 december 2012.

Schoolgebouw/Stellatheater mocht naar binnen, pontificaal stond het daar in de voorruimte van de galerie. De hoge pootjes van de fundering vielen extra op in de kleine witte zaal en hij leek veel groter dan in de open buitenruimte.

Na afloop van de tentoonstelling is het werk naar de tuin verhuisd. Daar staat het gebouw nu, onder het goedkeurend oog van de oprichter van de Haagse Kunstkring, Theophile de Bock.
De bronzen Theo staat daar al jaren alsmaar groener te worden en Schoolgebouw/Stellatheater houdt hem voorlopig nog even gezelschap.

Schoolgebouw/Stellatheater (2011) afm: 2.00 x 2.00x 2.00 m foto’s: Wieke Terpstra