8 keer kunst op IFFR 2023
Het IFFR is dit jaar eindelijk weer eens helemaal op volle kracht. Het programma van 25 januari tot 5 februari bestaat weer uit 500 + films en je kunt overal weer normaal heen. Er is ook genoeg voor de kunstliefhebber.
Na wat uitstapjes in de zomer afgelopen jaren, zijn nu weer alle programma’s en alle prijzen in de winter. Dus programma’s als Limelight, Harbour, Bright Future en Cinema Regained.
IFFR zegt het zo: “Het festival verwelkomt het publiek met een compleet programma van speelfilms, korte films, focusprogramma’s, installaties, performances en meer.”
Volg het festival via de website van IndeBioscoop. Tim Bouwhuis en ondergetekende doen verslag van het IFFR 2023.
Op naar de kunsthoogtepunten van het programma!
1. Zes speciale installaties voor IFFR
Zes installaties waaronder een uitgesteld kunstwerk van Steve McQueen (bekend van de film Shame uit 2011) trekken de aandacht. De werken op een rij:
- Shuang Li: Aether, Station Rotterdam Centraal
- Zapruder (Italiaans collectief): Anubis Is Not a Dog, Glashaven.
- Dea Kulumbegashvil: Captives, S/ash Gallery.
- Shuang Li: Déjà Vu, De Doelen.
- Semiconductor: Spectral Constellations, Joey Ramone.
- Steve McQueen: Sunshine State, Depot Boijmans van Beuningen.
2. Arc
Arc komt uit de Bay Area, dus de omgeving van San Francisco. Avant-garde filmmaker en performer. Zestien meerendeel korte films zijn er te zien in dit focusprogramma. Het werk van arc is vaak performance-based. Ze gebruiken meerdere 16mm projectoren en maken dan live begeleidende muziek.
3. Stanya Kahn
Ook een focusprogramma. Ik ken haar werk niet maar volgens IFFR “rijzen Krachtige politieke en emotionele statements op uit een mengeling van animatie, performance, muziek, schilderkunst, fictie en documentaire.”
>> Meer informatie over de voorstellingen van Stanya Kahn en de IFFR-talk met Kahn
4. Sound // VIsion
Een programma dat cinema mengt met installaties, tentoonstellingen, muziek en liveperformances. Met onder andere optredens van David Vilayleck, Dick el Demasiado, Charles-André Coderre, Sietse van Erve en Pierre Bastien. Daarna meteen de nieuwe film van Peter Strickland bezoeken: Flux Gourmet.
5. Showing Up van Kelly Reinhardt
Fanatieke competiviteit tussen twee vrouwelijke kunstenaars die beide in dezelfde vijver van aandacht en succes vissen. Ik verwacht wel een lichtvoetige film met absurde momenten. Een echte ‘dramady’.
6. Munch van Henrik Martin Dahlsbakken
Biografie van beroemde schilder Munch is niet zo’n standaard biopic als je misschien denkt op basis van de titel: verschillende acteurs in verschillende tijden spelen Munch. Bekijk de trailer en ga mee met het experiment.
7. Kunstkamera van Jan Švankmajer
Jan Švankmajer is een grote naam in Tsjechië. Hij is cineast en kunstenaar met bijna onbeperkte fantasie. Een paar jaar geleden bezochten we zijn expositie in Eye. Intussen is hij 88 en dit, een rondleiding door zijn kasteel, is zijn laatste film.
8. Yuasa Masaaki
Anime bevat al sinds jaar en dag veel visueel experiment. Ook de films van Masaaki zoeken vaak de visuele grens op. Op IFFR een focusprogramma van Masaaki, wiens films veel prijzen hebben gewonnen.