Zes tips voor het IFFR

De 48e editie van Internationaal Film Festival Rotterdam begon gisteren met de voorstelling van Dirty God, een film van Sacha Polak. Met meer dan 500 films wordt de keuze lastig maar het wordt weer makkelijker als je je focust op maar een thema: kunst dus. We zetten zes tips voor kunstzinnige projecten op een rij.

Het IFFR doet veel aan kunst. En ook kunstinstellingen pikken hun graantje mee. Kunsttentoonstellingen, kunstzinnige films, films over kunstenaars. Lees op IFFR.com wat er aan kunst en installaties te zien is. Je kunt ook kijken op de pagina van het overkoepelende programma, Art Directions.

Wil je gewone filmtips? Kijk dan op IndeBioscoop.com.

Hieronder dus enkele suggesties en tips uit dat programma. Veel is ook nog niet gezien door ondergetekende dus wees niet te boos als iets tegenvalt.

Tip 1: Stap rond in Godards thuisstudio

Godards laatste films waren om op zijn zachtst te zeggen niet allemaal even toegankelijk. Leuker was het om de comedy over hemzelf te kijken – die hij ‘een slecht idee’ noemde: Godard mon amour. Zijn visuele essay Le livre d’image is dan ook even afwachten wat het zal worden. Je kunt de film ook zien met een installatie (Accueil livre d’image), die zijn thuisstudio laat zien en als ik het goed begrijp, zie je dan ook meteen de film. Te zien in het art-deco-hotel Atlanta.

Tip 2: Bezoek een eigenwijze documentaire over Co Westerik

Kunstenaar Co Westerik overleed vorig jaar. Lees meer over hem op zijn website. Over hem maaakte Jan Wouter van Reijen de documentaire Ik wil het niet zien, maar het moet. Die gooit volgens de website van IFFR de traditionele vorm van een kunstenaarsdocumentaire overboord en kiest voor een creatieve benadering. Volgens NRC ‘een bloedmooie documentaire’. (NB: bovenstaande video heeft niets met de documentaire te maken.)

Tip 3: Luister naar Willem Dafoe als Amerikaans sprekende Vincent van Gogh

Na het zien van de trailer weet ik nog niet goed wat te verwachten met At Eternity’s Gate. De film is van Julian Schnabel, die ook Basquiat maakte, en dat is wat mij betreft wel een aanbeveling. Toch is het lastig om een Engelstalig acteur een Nederlander te zien spelen (niet de eerste trouwens, Kirk Douglas, Benedict Cumberbatch en Tim Roth gingen hem al voor. Er waren trouwens ook Fransen: Jacques Dutronc en Tcheky Kario. Nederlandse acteurs ontbreken volgens mij nog, gek genoeg.) Ik verwacht een one-man-show van Willem Dafoe.

Tip 4: Neem een kijkje in het leven van een foundfootage-artiest

I diari di Angela, Noi due cineasti is gebaseerd op de dagboeken van Angela Ricci Lucchi. Zij overleed vorig jaar. Samen met Yervant Gianikian vormde ze lang een foundfootageduo. Wat dat inhoudt? Samen met Gianikian (haar partner) reisde ze rond en vond ze bijzonder filmmateriaal. Daarvan maakten ze zelf films. Meestal alss onderwerpen oorlog, kolonialisme en sociaal onrecht. Als ik het goed begrijp, zijn ze nu zelf het onderwerp in deze hommage aan hun werk. Lees er meer over op de website van Tate Gallery.

Tip 5: Volg een kunstenaar op de voet

In De Aanbidding van de Witte Vrouw volgt Jos Looise volgde zijn studievriend Bob van Leeuwen op de voet. Vast en heftige film want hij heeft een geschiedenis als drugsverslaafde. In de film bezoekt hij Aat Veldhoen en een expositie van Keith Haring. Kortom: een inkijkje in een kunstenaarsleven.

Tip 6: Laat je onderdompelen door memes in het Nieuwe Instituut

Get Your Views: Is This Meme Art? is samen met andere werken over memes gratis te zien in het Meme Café in het Nieuwe Instituut. Als ik het goed begrijp, is dit werk gemaakt uit digitale rotzooi, want die maken we als mens nu eenmaal overal, ook digitaal. David Reilly is een andere memeganger hier, die kennelijk geboeid werd door deze video, de geboorte van de meme van de Octocat. Wie nu nog vraagt: Wat is een meme? kan ik alleen zeggen: wees voorzichtig met internet.

Enzovoort, enzovoort. Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle specials (spionagefilms, de unieke regisseur Edgar Pêra van wie er een retrospectief draait en films die tot voor kort nog niet af waren). Het IFFR is ook gewoon leuk om at random te bezoeken. Een waarschuwing: de kaartjes raken nu al snel uitverkocht, dus wees er wel op tijd bij.

Het IFFR duurt van 23 januari tot 3 februari.

Foto IFFR: Jan de Groen