IDFA 2022: de beste kunstdocumentaires

Een weelde: je kunt weer onbeperkt naar filmfestivals. Een van die festivals is het documentairefestival IDFA in Amsterdam. Dat begint volgende week en duurt van 9 tot 20 november. Daarom 10 tips voor documentaires over kunst, of kunstzinnige docu’s, die dan te zien zijn.

Handige linkjes vooraf: bekijk de IDFA Q&A op InDeBioscoop voor meer informatie over het festival. Wie het complete programma wil zien, kan op de site van IDFA terecht. Daar kun je ook kaartjes bestellen.

1. DocLab!

DocLab blijft dé aanrader om echte kunst te bekijken tijdens IDFA… Om eerlijk te zijn zou ik graag zien dat het reguliere programma van IDFA en DocLab minder gescheiden zijn. Bij DocLab zijn de filmprojecten een stuk avontuurlijker dan tijdens het reguliere filmfestival, dat toch soms wat behoudend oogt.

Voor de VR Gallery in de Brakke Grond moet je een ticket kopen. Let op: veel is al uitverkocht.

Kristine is not well
Echoes of Silence

Voor sommige installaties moet je een individueel kaartje kopen. Ik kan zelf niet wachten om via In pursuit of repetitive beats naar een raveparty met acidhouse in 1989 in Coventry te gaan (zie de trailer hieronder). Volgens IDFA is In Pursuit of Repetitive Beats ‘in kleine groepjes te beleven op een ravewaardige locatie’.

Verder ben ik ook wel benieuwd naar de filmkunstwerken Grandma’s House, Swarm, Kristine is not Well, Slumberland en Plastisapiens. 360-graden zingen bij Partita for 8 Voices klinkt ook raadselachtig en interessant.

>> Meer informatie over DocLab

2. Apolonia Apolonia

Film die voor veel kunstenaars wel bekend zal aanvoelen. Apolonia Sokol is een kunstenares die in 2009 al werd vastgelegd in een film. Nu zijn we dertien jaar verder. Hoe overleeft ze als niet-meer-twintiger in de kunstwereld? Film van bijna twee uur zal veel openhartigheid bieden over het vak kunstenaar.

>> Meer informatie over Apolonia Apolonia

3. Self-portrait as a coffee pot

Nog een biografische film van bijna twee uur over een kunstenaar: de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Met allerlei stijlen maakt hij een (aldus IDFA) ‘geestig en vindingrijk’ zelfportret. Helaas ook nog geen trailer, alleen een clip.

>> Meer informatie over Self-portrait as a coffee pot

4. Canto cósmico. Niño de Elche

En nog een biografische film! Dit keer van flamencozanger, performer, singer-songwriter en kunstenaar Niño de Elche. De IDFA-beschrijving ‘Gemixt met synthesizerklanken en ferme beats ontstaat er een nieuwe, uitdagende vorm van flamenco’, klinkt een beetje griezelig maar misschien opent deze combinatie wel je flamenco-ogen.

>> Meer informatie over Canto cósmico. Niño de Elche

5. White balls on walls

Meer diversiteit. Je hoort er overal over. Maar wat is het in de praktijk? Sarah Vos legt het proces van meer diversiteit bij het Stedelijk Museum vast.

>> Meer informatie over White balls on walls

6. Theatre of War

De Argentijnse kunstenaar Lola Arias bedacht theatrale opstellingen over de Falklandoorlog en filmde dat met drie Argentijnen en drie Britten. In het IDFA-focusprogramma Playing Reality, waarbij op theatrale wijze geschiedenis wordt nagespeeld. Een stijl die door de films The Act of Killing (2012) en The Look of Silence (2014) van Joshua Oppenheimer populair werd.

>> Meer informatie over Theatre of War

7. How dare you have such a rubbish wish

Filmmaker, kunstenaar en actrice Mania Akbari maakte deze documentaire over de male gaze, gebaseerd op Iraanse voorbeelden. ‘Een visueel essay’, aldus IDFA.

>> Meer informatie over How dare you have such a rubbish wish

8. Werner Herzog: Radical Dreamer

Werner Herzog heeft nauwelijks een introductie nodig. Hij is zelf een bekende documentairemaker en heeft ook een flinke staat van dienst als filmregisseur. Deze film gaat een keer over hem zelf.

>> Meer informatie over Werner Herzog: Radical Dreamer

9. All the Beauty and the Bloodshed

Nieuwe film van IDFA-gast Laura Poitras gaat over de fotografe Nan Goldin. Die zet zich behalve voor de kunst ook in voor verslaafden aan pijnstillers. Bekijk ook Poitras’ top tien.

>> Meer informatie over All the Beauty and the Bloodshed

10. Nog een paar experimentele films...

Wat is kunst zonder experiment? Tijdens IDFA 2022 zijn er ook een aantal films die wat meer de experimentele grenzen opzoeken. Hier stippen we er vijf even aan. Kijken op eigen risico!

Veel plezier – thuis of in Amsterdam – met IDFA 2022!

Houd de website van InDeBioscoop in de gaten voor verslagen over het festival. Ondergetekende doet samen met Jochum de Graaf daar verslag van IDFA.


Beelden via IDFA Film Stills. (Featured image: Partita for 8 Voices & IDFA logo.)