Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig

En dan zijn er van die tentoonstellingen die je wel hebt gezien, maar waar je om de een of andere reden niet eerder over hebt kunnen schrijven. Daarom gebruiken we de jaarwisseling voor enkele visuele terugblikken naar eerdere ervaringen die in het hoofd zijn blijven zitten.

Met in deze aflevering… Distant Divides bij Halle14 in Leipzig.

Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig

Halle14 is een kunstcentrum gelegen in de voormalige Baumwollspinnerei waar ook vele galeries, ateliers en andere culturele activiteiten te vinden zijn. Het is het centrum van de hedendaagse kunstscene in Leipzig. Halle14 is daarbinnen weer een centraal gebouw dat ruimte biedt aan een grote tentoonstellingshal van 2400 m², kantoorruimte en een fraaie bibliotheek met meer dan 25000 interessante kunstboeken. Sinds 2002 organiseert Halle14 hier grote tentoonstellingen en aanverwante evenementen met een uitgebreid educatieprogramma.

Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig

De afgelopen zomer was er ruimte voor een groepstentoonstelling waarin Libanon en Duitsland centraal stonden. Beiden landen gingen gebukt onder een geschiedenis waarin het oosten en het westen van het land door een harde grens werden gescheiden: Christenen versus Moslims en kapitalisme versus communisme. In de tentoonstelling zien we hoe 17 kunstenaars de afgelopen decennia met die tegenstellingen zijn omgegaan en de grenzen probeerden te slechten middels hun werk en werkwijze.

De tentoonstelling leverde verrassende werken en combinaties van werken op, die goed tot hun recht kwamen in de industriële hal. Daar waar mensen niet van de ene naar de andere kant van de grens konden reizen, reisden kunstobjecten in hun plaats. Distant Divides is een langdurig project waarin de artistieke uitwisseling tussen Libanon en Duitsland wordt onderzocht en tot de dag van vandaag voortduurt.

Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Arthur Laidlaw
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Liselotte Kraus & Nour Sokhon
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Mahmoud Dabdoub
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Franziska Pierwoss
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Mohamad Kanaan
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig
Gilbert Hage
Het spoor terug (2) – Halle14 in Leipzig

DISTANT DIVIDES – Zwischen Libanon & Deutschland bij Halle14 in Leipzig.

Met werk van: Etel Adnan, Hiba Alansari & Mahmoud Alansari, Chaza Charafeddine, Mahmoud Dabdoub, Fouad Elkoury, Gilbert Hage, Mohamad Kanaan, Elisabeth Liselotte Kraus & Nour Sokhon, Arthur Laidlaw, Zad Moultaka, A. R. Penck, Franziska Pierwoss, Ghassan Salhab, Siska, Paola Yacoub