Zomer in Antwerpen

Hoewel het zomerseizoen is begonnen en veel galeries al met vakantie zijn, zijn er ook altijd nog wel een aantal met nog lopende tentoonstellingen of zomeropstellingen. Zeker in Antwerpen waar zowaar weer een opleving van het galeriebestand waar te nemen is. We maken een kleine tour rond de Waalse Kaai en Nieuw Zuid (of ‘New South’ zoals de Vlamingen zeggen) waar de meer commerciële galeries zijn gevestigd. Om af te sluiten met BOOOOOKS, een nieuwe plek voor kunstenaarsuitgaven in de wijk Klein-Antwerpen.

Zomer in Antwerpen
Ciro Duclos

Ciro Duclos & B.D. Graft @ Everyday Gallery

Ciro Duclos
B.D. Graft

Everyday Gallery is een van die nieuwe gebruikers in de nieuwe wijk ten zuiden van de Waalse Kaai. In de strakke galerieruimte worden twee jonge kunstenaars naast elkaar gepresenteerd. De Nederlandse Ciro Duclos (in 2015 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag) toont installaties die opgebouwd zijn uit ruwe materialen zoals beton en glas, maar met enig gevoel voor decoratie zijn omgetoverd tot tijdloze kunstobjecten. Het werk wordt in ruimte en vorm begrensd door het materiaal en dat wordt ook gethematiseerd. De werken lijken opgesloten in zichzelf.

In de voorruimte van de galerie hangen kleurrijke schilderijen van B.D. Graft, Duits van geboorte maar ook in Nederland woonachtig. Zijn werk is ook decoratief maar op een geheel ander level. Het werk is door een eenvoudig gebruik van kleur, compositie en grafische weergave van een kinderlijke eenvoud. De bloemen en de bijen groeien en vliegen zorgeloos door het kader dat de schilderijen begrensd.

Zomer in Antwerpen
B.D. Graft
Zomer in Antwerpen
Ciro Duclos

Milan Kunc @ Gallery Sophie van de Velde

Zomer in Antwerpen
Milan Kunc

Even verderop hebben Gallery Sofie Van de Velde en PLUS-ONE Gallery een verbond gesloten door als buren een gezamenlijk entreeruimte te delen. Bij Sofie Van de Velde is oud en nieuw werk te zien van Milan Kunc. Ooit een van de nieuwe wilde Duitse schilders maar inmiddels behoorlijk tot bedaren gekomen met zoete parodiërende figuratieve schilderijen waarin vooral de detaillering de verbeelding voedt.

Milan Kunc

PLUS-ONE Gallery

Zomer in Antwerpen

Plus One Gallery pakt uit met Infinite Flowers, een groepshow waarin zeer verschillende kunstenaars rondom een grasveld bij elkaar zijn gekomen. De galerieruimte is iets slimmer ingericht dan bij de buren waardoor de tentoonstelling meer verassingen kan ontsluiten. Van een snelle overview zoals bij veel galerietentoonstellingen is hier geen sprake. Een gevarieerd perspectief op flora helpt daarbij natuurlijk ook mee. Van figuratief en abstract tot conceptueel wordt het thema verkend. Het geheel is een vrolijke wandeling, die een tocht door het bos of het park behoorlijk dicht nadert.

Infinite Flowers is de 4e editie van een jaarlijkse zomertraditie en nog te zien tot en met 21 augustus 2022.

Met werk van: Werner Mannaers – József Csató – Manor Grunewald – Nicholas William Johnson – Sven ‘t Jolle – Sergio De Beukelaer – Laurens Legiers – Xavier Noiret Thomé – Mevlana Lipp – Lysandre Begijn – Rik De Boe – Nelleke Cloosterman – Sean Crossley – Kendell Geers – Daan Gielis – Milan Kunc – Sam Druant – Juliane Noll – Victor Verhelst – Beni Bischof – Bernd Lohaus – Carole Vanderlinden – Celina Vleugels – Ralf Kokke – Amber Andrews – Lily Van der Stokker – Heidi Ukonnen – Tony Matelli – Michael Johansson

Victor Verhelst
Sergio De Beukelaer
Zomer in Antwerpen
Werner Mannaers
Mooie combinatie van Lily van der Stokker met het hemelgewelf van de galerie
Nelleke Cloosterman
Zomer in Antwerpen
en deze Daan Gielis doet het goed met een halve blik naar buiten

Sophie van de Velde @ Waalse Kaai

Zomer in Antwerpen

Op de Waalse Kaai delen Gallery Sofie Van de Velde & PLUS-ONE Gallery nog een ruimte die om de beurt wordt benut. Deze zomer is het de beurt aan Sofie Van de Velde die ruimte geeft aan Katarina Janeckova, een Slowaakse kunstenaar die zich staande probeert te houden in Texas.

In de tentoonstelling ‘Maternity Vacation’ draait het om de relatie tussen zwangerschap en kunstenaarschap. Beiden zijn hier een explosieve uitbarsting van creatie en energie waarachter ook een seksuele lading schuil gaat. De rol van de vader is gereduceerd tot dat van een ter aarde gestorte beer met cowboy laarzen. Mother rules!

Maternity Vacation is nog te zien tot en met 4 september 2022.

Zomer in Antwerpen

Micheline Szwajcer

Zomer in Antwerpen

Na de emotionele uitbarstingen van Katarina Janeckova is de groepstentoonstelling bij galerie Micheline Szwajcer een oase van rust en regelmaat. De tentoonstelling is gecentreerd rond de minimalistische werken over maat en afstand door stanley brouwn, geflankeerd door meer picturale werken van Lili Dujourie, Daan Van Golden en Heimo Zobernig. Zonder verdere uitleg, met slechts een plattegrond in de hand, dwalen we door de galeriezaal en de bijbehorende kantoorruimte. Helaas vergeten we om het aantal stappen te tellen dat deze tentoonstelling duurt. stanley brouwn zou het hebben geweten.

Heimo Zobernig
Daan Van Golden (detail)
Zomer in Antwerpen
stanley brouwn
Zomer in Antwerpen

Bernard De Villers @ BOOOOOKS

Zomer in Antwerpen

Tenslotte brengen we, door nieuwsgierigheid gedreven, nog een bezoek aan BOOOOOKS, dat een aanvulling wil zijn op het bestaande kunstaanbod. Initiatiefnemer Sam Watson heeft zich in oktober 2021 gevestigd in een mooie klassieke corridor buiten het centrum. Behalve een groeiende collectie kunstenaarsuitgaven is er een tentoonstellingsdisplay waar genodigde individuele uitgevers hun werk tonen.

De vierde tentoonstelling in deze ruimte is van de Belgische kunstenaar en uitgever Bernard De Villers (1939) die een serie kleine delicate boekjes laat zien waarin inhoud en vorm geheel in elkaar opgaan. Zo bladeren we door boekjes over ‘niets’ en een heruitgave van een misdruk waarin de verdwenen regels op de tegenoverliggende pagina worden weergegeven als roze vlakken.

In het winkelgedeelte kunnen we zien wat eerdere exposanten aan publicaties hebben achtergelaten, waarmee de winkel ook een archieffunctie van het tentoonstellingsprogramma heeft. Aan de achterzijde van het pand is er nog een sfeervolle dichtbegroeide binnenplaats waar lezingen en andere informele presentaties kunnen worden geprogrammeerd.

Bernard De Villers / Le Remorqueur is te zien tot en met 26 augustus 2022 in de Sint-Vincentiusstraat 24.

Bernard De Villers