De taal van Sadik Kwaish Alfraji @ W139

Taal en denken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We denken in een taal. En om een taal te verwerven kunnen we alleen ons hoofd gebruiken. Sadik Kwaish Alfraji laat in zijn tentoonstelling A Language Under My Skin bij W139 zien hoe taal en denken met elkaar zijn vergroeid. In grote wandschilderingen, seriële tekeningen op papier en in animatiefilms wordt het fenomeen taal uitgeplozen en onderwezen.

De taal van Sadik Kwaish Alfraji @ W139

De tentoonstelling voelt bijna als een les in grammatica. W139 is nog nooit zo leeg en schoon geweest en functioneert hier als klaslokaal. De boodschap dat de taal in ons brein woont, wordt er met veel kracht ingestampt. De herhaling van die gedachte dient dit inzicht van het korte- naar het langetermijngeheugen te transporteren. Opdat wij het niet zullen vergeten. Alfraji is hier de docent en hij gebruikt alle wanden van W139 als schoolbord dat met zwart krijt moet worden beschreven. De woorden zijn beelden geworden, iconische symbolen, stempels en samen vormen ze bezerende formules. De vele grafische tekeningen van het menselijk brein zijn letters uit het visuele alfabet van de kunstenaar en ze worden ons letterlijk en figuurlijk ingeprent. Taalkunde en beeldende kunst vallen hier geheel samen. Inhoud is vorm en het woord is beeld geworden.

De taal van Sadik Kwaish Alfraji @ W139
De taal van Sadik Kwaish Alfraji @ W139

A Language Under My Skin – Sadik Kwaish Alfraji is nog te zien tot en met 3 juli 2022 bij W139.

De taal van Sadik Kwaish Alfraji @ W139