Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden

Tijd voor een ronde door Leeuwarden op zoek naar hedendaagse kunst. Behalve het museum hebben we daarbij natuurlijk speciale aandacht voor de plekken buiten de gebaande paden. Behalve VHDG en Kunstruimte H47 stuiten we ook op een nieuw particulier initiatief op een bijzondere plek genaamd De Utrecht.

Nash Caldera @ VHDG

Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden

Kunstruimte H47 is een tentoonstellingsplek midden in de binnenstad. Het wordt benut door de verschillende gebruikers van de Haniahof. Behalve de kunstenaars die er een atelier hebben, is dat het Grafisch Atelier Friesland (GAF) en Stichting VHDG. We zijn net op tijd voor het laatste weekend van de solotentoonstelling van Nash Caldera, die een residentieperiode bij VHDG achter de rug heeft. De uit Rotterdam afkomstige en van oorsprong Curaçaose kunstenaar heeft wat moeite om te wennen in Friesland en heeft terugkerende dromen over de bakbanaan.

Met (plant-in)-different-soil fantaseert Caldera vrijuit over de ‘plantain’ of bakbanaan. Het iconische grafische beeld van de vrucht lijkt een variatie op de door Andy Warhol ontworpen Velvet Underground elpeehoes. De bakbanaan wordt getekend, geschilderd, uitgeknipt, gepeld en weer dichtgenaaid. Naast kookvideo’s leidt het gebruik van het iconische beeld tot collages en kleine ruimtelijke installaties waarin de bananen als aaneengeregen voorwerpen worden gecombineerd met droge aarde. Daarmee wordt ook verwezen naar de Afrikaanse diaspora en de ecologische gevolgen van de productie van de vrucht. De tentoonstelling is daarmee een soort ‘scrapboek’ van culturele verwijzingen en associaties, niet zelden vergezeld van muziek en geluid. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor ‘bakbanaan, de musical’.


VHDG @ Kunstruimte H47, Haniasteeg 47, Leeuwarden

Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden
Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden

Maartje Korstanje @ De Utrecht

Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden

De Utrecht is een architectonische parel uit 1905. Het werd gebouwd als nevenvestiging van de gelijknamige verzekeringsmaatschappij. De architecten Kropholler en Staal hebben zich onder leiding van Berlage kunnen uitleven, wat heeft geresulteerd in een klein maar rijk gedecoreerd Jugendstil gebouwtje. Recent is aan de achterkant een aanbouw toegevoegd dat maximaal contrasteert met het oude voorzaaltje, maar minstens zo eigenaardig is. Behalve uitvoerige rondleidingen in het Rijksmonument is er ook ruimte voor hedendaagse kunst. Sinds 2021 worden kunstenaars uitgenodigd om in de nieuwbouw te exposeren. Het is daarbij ook de bedoeling dat zij met hun presentatie reageren op de uit driehoeken opgebouwde ruimte. De vele bijzondere zichthoeken vragen daar om.

Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden

De Zeeuwse Maartje Korstanje is de derde exposant in De Utrecht. In het midden van de uitbouw hangt een dierlijk object, gemaakt van karton en textiel. Het levenloze beeld doet denken aan de runderkarkassen op de schilderijen van Chaïm Soutine, hoewel er met de octopustentakels ook een duidelijk onderwatercomponent is. Op de houten vloer liggen grote betonnen kiezelstenen die met zelf vervaardigde borduurstrengen beplakt zijn. Met een video en een publicatie wordt het maakproces getoond en gedocumenteerd. Ook daarin zien we hoe het aardse met de onderwaterwereld wordt samengevoegd. Evenals de behoefte om binnen het werk het hele ontstaansproces van materiaal tot vorm naar eigen hand te zetten. Bij De Utrecht levert dat een aanstekelijke presentatie op.

Het werk van Maartje Korstanje is nog te zien tot en met 27 augustus 2022 in De Utrecht, Tweebaksmarkt 48 in Leeuwarden.

Bakbananen en onderwaterbeton in Leeuwarden