Nieuw LICHT in Hengelo

Van 12 tot en met 27 februari zijn verspreid door het centrum van Hengelo verschillende lichtkunstwerken te zien in de première van het jaarlijks terugkerend evenement LICHT. Het zijn nieuw ontwikkelde objecten en installaties door kunstenaars die op de een of andere manier een link hebben met de stad.

Nieuw LICHT in Hengelo
control x tiktoy

Op het stationsplein tussen het outdoor skatepark en poppodium Metropool in, staat de interactieve installatie Control x TikToy. Al van ver zie je de grote kubieke plastic tanks die oplichten in verschillende kleuren. Samen maken ze een patroon en ritme van licht. De tanks staan opgestapeld in een halve cirkel met in het midden bovenop de stapeling een aantal figuren waaronder het roze graffiti monster Ox-Alien. Met een mobiele telefoon ben je als bezoeker ‘in control’ en kan je de kleuren bedienen -wat bij mijn telefoon niet zo goed werkt maar de intentie is er- Alles samen zorgt ervoor dat het werk een prettige underground streetart sfeer uitstraalt over het hele plein.

In het centrum net achter de Lambertus-basiliek staat een lichtobject van Peter Vink. Peter laat zijn werk ontstaan vanuit de omgeving of de ruimte waar het werk wordt gepresenteerd. Hij neemt die omgeving mee als aanleiding om een vorm uit te diepen of als idee waarop het werk zal reageren. Bij het werk Schelling gaat hij uit van de wederopbouwarchitectuur die Hengelo rijk is, met name de stationshal die is ontworpen door (stationsarchitect) Hermanus Schelling. 212 Lichtlijnen in het object schakelen aan en uit, en tekenen zo telkens een nieuw patroon op de donkere achtergrond.

Door de plaatsing in de perkjes op een sokkel reflecteert het werk in een van de etalages in de straat. Op een van de foto’s die ik schoot kon ik zelfs een tweede reflectie pakken, en zo bleef het werk spelen met achtergrond, patronen, licht en reflectie.
De relatie met de lijnen, vlakken en sobere vormgeving van Schelling is goed te herkennen, ook al kreeg Schelling ooit de kritiek dat het zijn gebouwen ontbrak aan visuele kracht. Het beeld van Peter is juist in z’n eenvoud sterk: met enkel wat witte lijnen zet hij een spannend beeld neer en nodigt zo misschien wel uit om het gebouw van Schelling vanuit een nieuw perspectief te benaderen.

Het werk tunnelvision is een installatie van Martin Ciesluk, dezelfde kunstenaar die de installatie colourful op het schouwburgplein ontwierp. Met z’n draaiende, gekleurde projecties van geometrische vormen, doet colourful denken aan beelden van een caleidoscoop. Een totaal andere ervaring zijn de negen achter elkaar geplaatste poorten van tunnelvision. De strakke lichtlijnen maken samen een tunnel met lichtschakeringen, zo geprogrammeerd dat ze op verschillende momenten en in een bepaald patroon, oplichten. De bezoeker kan het werk van verschillende kanten benaderen en beleven, zowel van een afstandje maar ook van binnenuit, door er in te lopen. Zo verandert de beleving van het werk op meerdere manieren; de lichtschakeringen en je standpunt bepalen de lichtintensiteit en de sfeer.

Nieuw LICHT in Hengelo
tunnelvision

Net als bij de andere twee werken is het decor en de stilte van de maandagavond een uitgelezen kans om de werken te beleven; de omgeving vervaagt in de donkerte van de avond en de lichtlijnen van de werken steken sterk af waardoor alle aandacht gaat naar de objecten en de gekleurde bewegingen die ze maken.

Deze werken en nog een aantal andere zijn te zien tot en met 27 februari. Meer informatie over de werken en een plattegrond vind je op uitinhengelo.nl/LICHT