Aftellen tot 25 januari – Brecht Vandenbroucke

Vijf dagen lang: visueel krachtvoer om de moed er in te houden en het aftellen dragelijk te maken. In plaats van bemoedigende woorden of motiverende quotes en mantra’s, geef ik je graag een aantal beelden om je lekker bij te voelen en jezelf voor te bereiden op de komende persconferentie. Een portie badassery kunst, gegrepen uit het beeldarchief.

The middle line is god, zegt de yogajuf. En terwijl de klas netjes haar oefening volgt en we ons lichaam uitlijnen, is mijn hoofd in de war. De middellijn. Was dat iets om na te streven? Een beetje niks of van alles maar een beetje, overal altijd in het midden? Middelmatigheid als ambitie. Mijn gedachtes draven door en ik ben bang dat ik de clou van de les ga missen op deze manier.

Gelukkig is daar het werk van Brecht Vandenbroucke die laat zien hoe heerlijk mediocracy kan zijn: kleurrijk, vrolijk, (maatschappij-) kritisch, brutaal en komisch, zo viert hij het feestje van de middelmatigheid met allesbehalve middelmatige middelen.

Aftellen tot 25 januari – Brecht Vandenbroucke
“Ik probeer mezelf niet uit te drukken in mijn werk, het gaat niet over mezelf. Het gaat om de wereld waarin we leven en de spanningen tussen de mensen, om spelen met bepaalde codes en het verleggen van grenzen".  (www.mimamuseum.eu)

Het werk van de Belgische kunstenaar is een mengeling van tekenkunst, illustratie en strip. Dat het niet te duiden is als één van die drie, past precies bij het willen doorbreken van grenzen en traditionele vakjes, en het spelen met bepaalde codes.
Zijn afbeeldingen zijn vol getekend met figuren, scenes en verhalen waarin elke keer de maatschappij en onze sociale waarden en ideeën op de hak worden genomen.

Grote internationale bedrijven moeten er aan geloven maar ook kleinere alledaagse situaties gebruikt Vandenbroucke voor zijn lichtvoetige en tegelijkertijd kritische tekeningen. Ze hebben een voor iedereen leesbare stijl en leggen precies de vinger op de gevoelige plek zonder belerend te willen worden.

Brecht laat ons als geen ander zien dat we met kunst en humor alles aankunnen. Zelfs de middelmatigheid.

Meer van zijn geweldige werk zie je op brechtvandenbroucke.blogspot.com, of volg Brecht op instagram: @brechtvandenbroucke