Een verzameling verzameldingen

We bezoeken Wunderkammer: het magische object in de LocHal in Tilburg. Althans, dat is de bedoeling. Na de regenbuien van de afgelopen week is er sprake van wateroverlast waardoor de tentoonstelling tijdelijk niet toegankelijk is. Tussen een spontane verzameling droogblaasmachines door, werpen we een blik op de verzamelde objecten van Paul Bogaers, Ton de Gouw en Wijnand van Lieshout.

een tijdelijke verzameling

Verzamelingen liggen doorgaans onder niet erg comfortabele omstandigheden opgeslagen op zolders en in garages. Het is daarom des te curieuzer dat een tentoonstelling van deze objecten in de pas opgeleverde LocHal (bijna Gebouw van het Jaar 2019) na enkele hevige regenbuien getroffen wordt door wateroverlast. Bij de entree van de tentoonstelling kunnen we een installatie van Paul Bogaers bekijken, een op de achterpoten gekanteld turnpaard van Wijnand van Lieshout en een set loopschermen die Ton de Gouw in het verleden heeft gebruikt voor performances. In een kleine vitrine zijn drie kleine voorwerpen uit de drie verzamelingen bijeengebracht. Verder kunnen we alleen een blik werpen in de gang naar de kabinetten.

Een verzameling verzameldingen
De figuren van Paul Bogaers inspecteren de lekkage in de LocHal

De tentoonstelling bestaat uit drie afzonderlijke ‘Wunderkammers’ – met ieder een eigen sfeer –  waarin de verzamelingen en kunstwerken van Paul Bogaers, Ton de Gouw en Wijnand van Lieshout zijn opgesteld en uitgestald. De kunstenaars delen een fascinatie voor gevonden voorwerpen en etnografica waarin zij de ‘poëzie van de vergankelijkheid’ herkennen. Maskers, paspoppen, kleine kastjes en allerhande overleveringen herleven in hun handen tot bezielde kunstobjecten.

Als het weer een beetje meewerkt, kan de tentoonstelling binnenkort weer open.

Ton de Gouw
Ton de Gouw
Paul Bogaers
Wijnand van Lieshout
Een verzameling verzameldingen
Ton de Gouw
Het trio
Wijnand van Lieshout
Een verzameling verzameldingen
Ton de Gouw
Een verzameling verzameldingen
de kabinetten van Paul Bogaers (links) en Ton de Gouw (rechts)
Wijnand van Lieshout
ventilatoren die elkaar droogblazen

Wunderkammer: het magische object is te zien tot en met 29 augustus 2021 in de LocHal in Tilburg.