AKI Finals in beeld

De afstudeertentoonstellingen van de verschillende kunstacademies komen er weer aan. Neerlands meest compacte Academie voor Kunst en Industrie (AKI) opent de rij met met AKI Finals vanuit Enschede.

Inbar Damhuis doet prachtig materiaalonderzoek
www.inbar.nl

Op de AKI lopen de werkruimtes op een natuurlijke manier over in de tentoonstellingsruimte en wordt je -hoogstwaarschijnlijk niet met opzet- uitgedaagd te zoeken naar wat het kunstwerk is en wat simpelweg onderdeel is van het interieur. De één wordt er kriegelig van, maar het is charmant voor degene die zich bedenkt dat je in een academie ronddwaalt en niet in een galerie of museum. De sfeer op de AKI is hierdoor altijd goed, intiem en welkom, en ademt kunst.

2020: Shari Mona Cinzia www.sharimonacinzia.com
2020: Iris Veltman www.irisveltman.com

Op de finals-expositie is naast werk van de nieuwe lichting, ook afstudeerwerk te zien van de studenten van 2020 die vorig jaar hun fysieke expo moesten missen, waaronder Shari Mona Cinzia die het afstudeerwerk toonde in een nieuwe opstelling met een zogenoemde twist, en Iris Veltman van wie het werk in de expositie verrassend veel beter tot z’n recht komt dan in de online versie of de reclameborden in de stad.

Julia van Eijden toont een spannende combinatie van hardgelakt hout en keramiek.
www.juliavaneijden.nl

In het werk van de nieuwste lichting viel het herhaaldelijk gebruik van keramiek op. Alsof er een nieuwe keramiek docent was aangenomen die met haar werkwijze bijzonder in de smaak viel en alle studenten had aangestoken met haar enthousiasme voor het materiaal. De keramieken vormen hangen als volwaardige compagnon van schilderijen aan de muur en maken als ‘blobs’ en breekbaar dunne organische vormen deel uit van installaties waarin materiaalonderzoek het thema is.

Ook kleuronderzoek lijkt een gedeeld onderwerp. Oranje, roze en verschillende grijzen spelen de hoofdrol in een aantal werken en geven als kleurkaartjes van de GAMMA of plastic potjes gevuld met pigment, het onderzoek weer -helaas zonder duidelijk beeld geworden conclusie- .

Al een paar jaar zijn de werken van de schilderafdeling bijzonder fijn om naar te kijken, net als deze keer. Er is gedegen schilderonderzoek gepleegd naar toets en verf, compositie en kleur, en een aantal studenten weet dat middels tekst effectief te combineren met de tijdsgeest van deze afstuderende generatie: vragen om houvast in het leven (na de academie), of een zoektocht naar geborgenheid waar een humoristisch cynisme door heen schemert.

De AKI lichting 2021 presenteert zich hier, daar zijn wij ongelooflijk trots op, zeker en sterk, op een moment dat de wereld dat meer nodig heeft dan lang tevoren. – Marc Boumeester, directeur AKI

AKI Finals is te zien tot en met 4 juli 2021, Hulsmaatstraat in Enschede.

Schilderijen en keramiek van Tobias Thaens
www.tobiasthaens.com
Fine art painting, Bas Schippers
www.basschippers.com
Fine art painting, Eline Vonk
www.akifinals.nl/eline_vonk/
Installatie met projectie en bewegende projector van Babet Kanis
www.akifinals.nl/babet_kanis/
Installatie met verschillende materialen en objecten van Maran Post
www.maran-anouk.com
Kleuronderzoek door Laura Scheffer
Kleuronderzoek door Kristen Oosthuizen
Presentatie van foto's van Kaja Dunnewind waarbij de drager een belangrijke rol lijkt te spelen.
www.kajadunnewind.nl
Bijzonder fijne installatie van Hannah Kiefmann, met onder meer schilderijen, licht en keramiek
www.akifinals.nl/hannah_kiefmann/
Verfrissende absurditeit van Cas Klaver met onder meer een requiem voor een kas, en een film waarin publiek kijkt naar een film waarin hijzelf kijkt naar een film.
www.casklaver.com
Yuka Kimura, schilderijen en keramiek
www.akifinals.nl/yuka_kimura/
Marysha van Hattem
Nienke van der Burg
Nog een keer Eline Vonk
www.akifinals.nl/eline_vonk/