Kunstsubsidie zakt onder de zaaglijn

OPINIE

Wat is de waarde van een subsidieregeling wanneer de positief beoordeelde aanvragers niet met het benodigde basisbudget kunnen worden uitgekeerd? Dat vragen een veertiental presentatie-instellingen zich af nu hun aanvraag, bij gebrek aan middelen, in de prullenbak dreigt te belanden.

Kunstsubsidie zakt onder de zaaglijn

In september werd aan 38 presentatie-instellingen subsidie toegekend binnen de meerjarenregeling voor Kunstpodia van het Mondriaan Fonds. 14 instellingen met een positief advies belandden echter ‘onder de zaaglijn’ omdat het budget niet toereikend was.

De instellingen doen nu een beroep op minister Van Engelshoven om het budget van de regeling met €950.000 per jaar te verhogen om ervoor te zorgen dat de regeling met de bestaande procedures ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. In een openbare brief spreken de benadeelde kleinere- en middelgrote instellingen zich uit in solidariteit met elkaar. Daarbij doen zij ook een beroep op het veld om hun actie kracht bij te zetten. Er is een gezamenlijke brief opgesteld voorafgaand aan de commissievergadering van de Tweede Kamer komende maandag.

In de brief wordt ook gerefereerd aan een recente uitspraak van cabaretier Freek de Jonge: “Geen carrière is ooit begonnen in de Ziggo Dome”. Maar daarmee doen de kunstinstellingen zichzelf te kort. Deze podia voor actuele hedendaagse kunst zijn geen voorprogramma van het Stedelijk Museum. Natuurlijk komt een deel van de exposerende kunstenaars in een later stadium in musea terecht. Maar een solotentoonstelling in het museum is de uitzondering op de regel. Musea pikken de krenten uit de pap, maar het is de pap waarmee wij ons voeden. De krenten zijn leuk voor de versiering en de smaakpapillen.

De ondertekenaars: TAAK (Amsterdam) | Expoplu (Nijmegen) | Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag) | Kunstpodium T (Tilburg) | Nieuwe Vide (Haarlem) | MURALS Inc. (Rotterdam) | Nieuw Dakota (Amsterdam) | Stichting SEA (Tilburg) | Æther Haga (Den Haag) | Corridor Project Space (Amsterdam) | VRIZA (Amsterdam) | Stichting Reverb (Rotterdam) | The Balcony (Den Haag) | Uniarte (Willemstad, Curaçao)

De kunst van nu wordt gevormd in deze initiatieven. Dit is de plek waar kunstenaars hun vorm vinden en vernieuwing van hun werk bewerkstelligen. Dit is de plek waar kunst wordt gemaakt, getoond, geproefd, beproefd en besproken. En voor het publiek is dit het circuit waar men kunst in haar meest pure en directe vorm kan ervaren. Zonder tussenkomst van begeleidende gidsen en bijzetting in de overzichtelijke hokjes van de kunstgeschiedenis. Dichterbij kun je bijna niet komen.

Met de hashtag #nietonderdezaaglijn bevechten de instellingen (opnieuw) hun bestaansrecht. Daarbij doen ze ook een beroep op jou en mij om deze hashtag richting de politiek te gebruiken, de gelijknamige website te bezoeken en de brief te delen. Wat mij betreft kan daar de hasttag #lievereenhoutzagerijdaneenplank aan worden toegevoegd.

(zie ook een artikel dat ik bij de start van deze subsidieregeling schreef en waarin deze situatie al werd voorspeld)