Lichtweg in darkroom De Melkfabriek

Beeldende kunst heeft doorgaans licht nodig. Maar soms is het licht het materiaal waar de kunstwerken uit bestaan en waarin zij zich tonen. Kunstruimte de Melkfabriek in Den Bosch is het komend weekend in donker gehuld voor een lumineuze groepstentoonstelling. We bezoeken de expositieruimte gedurende de opbouw en geven hierbij een voorlopige preview. Voor het uiteindelijke resultaat kun je zelf vanaf vandaag in De Melkfabriek terecht.

Lichtweg in darkroom De Melkfabriek

De Melkfabriek is een bekend podium in Den Bosch waar verschillende kunstenaars initiatieven hebben ontplooit om tentoonstellingen en andere activiteiten te programmeren. Sinds twee jaar heeft stichting STeC de programmering op zich genomen. STeC is van oorsprong een Haags initiatief maar heeft zich gaandeweg in Den Bosch verder ontwikkeld. Behalve eigen activiteiten vinden er in de voormalige melkfabriek ook samenwerkingsprojecten plaats met andere organisaties. Zo wordt de benedenverdieping van De Melkfabriek vanaf volgende week door AKV|St.Joost gebruikt voor haar uitgestelde Graduation Show. Voorafgaand is er nog ruimte voor Lichtweg, een expositie in het donker. Hiervoor wordt samengewerkt met Ongekend, een multidisciplinair initiatief van alumni en studenten van het AKV|St.Joost.

Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Een echte lichtgevende kathodestraalbuis
Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Joan van Loon

STeC en Ongekend hebben voor Lichtweg een gevarieerde groep kunstenaars samengesteld die bestaan uit studenten van St. Joost Den Bosch en Breda en gevestigde kunstenaars uit binnen en buitenland. Tijdens onze preview wordt er nog druk gewerkt met apparatuur en snoeren. Digitale projecties worden afgesteld, monitoren, beamers en mediaplayers worden aangesloten en de weinige ramen in de ruimte worden geblindeerd. Alleen enkele kleine fysieke werken van Joan van Loon hangen al klaar en geven licht in het donker. Het zijn diorama’s van interieurs met ingebouwde verlichting in barokke lijsten. Deze Dickensachtige taferelen vormen een scherp contrast met de andere meer eigentijdse projecties.

Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Jim van den Berg

De twee programmeurs die we in de ruimte aantreffen staren nog gebiologeerd naar hun beeldscherm. De interactieve hoekprojectie van Jim van den Berg moet nog met behulp van projection mapping software worden afgesteld voor het optimale beeld. Bezoekers kunnen de projectie straks intuïtief beïnvloeden door een houten object met de handen te betasten.

Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
A Visual Conspiracy

Een doorsnee supermarktkarretje wordt met LED-licht van onderen bestraald. Martin van Staveren van het collectief A Visual Conspiracy is nog druk bezig met het maken van de juiste compositie die een levendige en hallucinerende schaduwwerking op de wand moet veroorzaken. Ter plekke wordt de definitieve compositie opgenomen voor de vertoning tijdens de expositie.

Installeren en projecteren
Ids van den Booren

Verderop worden beamers afgesteld om verschillende videoprojecties mogelijk te maken. En dan is er nog een oude beeldbuis nodig voor een van de videotoepassingen.

Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Topp & Dubio (testopstelling)
Rhodé Streefkerk
Anne-Marie van den Thillart
Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Monument - performanceregistratie in Kiev
De aangespaste drankenkaart.
Het supermarktkarretje als leitmotiv
lichtweg met werk van Anne-Marie van den Thillart, Ids van den Booren, Topp & Dubio, Christian Buyold, Ronald Bal, Maksims Kacanovs, Joan van Loon, Jim van den Berg, A Visual Conspiracy, Esra Westerburgen en Rhodé Streefkerk.
Opening: 2 oktober vanaf 17 uur. Op 3 en 4 oktober is de darkspace te betreden tussen 13-17 uur.
Kunstruimte de Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4 in Den Bosch.