Lichtweg in darkroom De Melkfabriek
Beeldende kunst heeft doorgaans licht nodig. Maar soms is het licht het materiaal waar de kunstwerken uit bestaan en waarin zij zich tonen. Kunstruimte de Melkfabriek in Den Bosch is het komend weekend in donker gehuld voor een lumineuze groepstentoonstelling. We bezoeken de expositieruimte gedurende de opbouw en geven hierbij een voorlopige preview. Voor het uiteindelijke resultaat kun je zelf vanaf vandaag in De Melkfabriek terecht.
De Melkfabriek is een bekend podium in Den Bosch waar verschillende kunstenaars initiatieven hebben ontplooit om tentoonstellingen en andere activiteiten te programmeren. Sinds twee jaar heeft stichting STeC de programmering op zich genomen. STeC is van oorsprong een Haags initiatief maar heeft zich gaandeweg in Den Bosch verder ontwikkeld. Behalve eigen activiteiten vinden er in de voormalige melkfabriek ook samenwerkingsprojecten plaats met andere organisaties. Zo wordt de benedenverdieping van De Melkfabriek vanaf volgende week door AKV|St.Joost gebruikt voor haar uitgestelde Graduation Show. Voorafgaand is er nog ruimte voor Lichtweg, een expositie in het donker. Hiervoor wordt samengewerkt met Ongekend, een multidisciplinair initiatief van alumni en studenten van het AKV|St.Joost.
STeC en Ongekend hebben voor Lichtweg een gevarieerde groep kunstenaars samengesteld die bestaan uit studenten van St. Joost Den Bosch en Breda en gevestigde kunstenaars uit binnen en buitenland. Tijdens onze preview wordt er nog druk gewerkt met apparatuur en snoeren. Digitale projecties worden afgesteld, monitoren, beamers en mediaplayers worden aangesloten en de weinige ramen in de ruimte worden geblindeerd. Alleen enkele kleine fysieke werken van Joan van Loon hangen al klaar en geven licht in het donker. Het zijn diorama’s van interieurs met ingebouwde verlichting in barokke lijsten. Deze Dickensachtige taferelen vormen een scherp contrast met de andere meer eigentijdse projecties.
De twee programmeurs die we in de ruimte aantreffen staren nog gebiologeerd naar hun beeldscherm. De interactieve hoekprojectie van Jim van den Berg moet nog met behulp van projection mapping software worden afgesteld voor het optimale beeld. Bezoekers kunnen de projectie straks intuïtief beïnvloeden door een houten object met de handen te betasten.
Een doorsnee supermarktkarretje wordt met LED-licht van onderen bestraald. Martin van Staveren van het collectief A Visual Conspiracy is nog druk bezig met het maken van de juiste compositie die een levendige en hallucinerende schaduwwerking op de wand moet veroorzaken. Ter plekke wordt de definitieve compositie opgenomen voor de vertoning tijdens de expositie.
Verderop worden beamers afgesteld om verschillende videoprojecties mogelijk te maken. En dan is er nog een oude beeldbuis nodig voor een van de videotoepassingen.
Kunstruimte de Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4 in Den Bosch.