Museumbezoek als privilege

een museum voor jezelf @ Optie B

‘een museum voor jezelf’ is een groepstentoonstelling waarin de individuele bezoeker centraal staat. Het is een van de antwoorden op het ‘nieuwe normaal’. Het is zelfs zo normaal dat het geen hoofdletters kent. Hoewel de tentoonstelling een individuele ervaring belooft, is het toch nog opvallend druk tijdens de opening bij Optie B in de Haagse Binckhorst.

Museumbezoek als privilege
de bezoeker op een voetstuk

Het project speelt zich af in een loods van PIP Den Haag waar tijdens het oude normaal veel feestjes en evenementen plaatsvonden. Dat is meteen ook een van de redenen waarom de enigszins verscholen industriële hal nu een poosje voor actuele kunst kan worden aangewend. Een groep jonge kunstenaars is door curator Eva van Bemmelen gevraagd hun meest recente Coronawerk te tonen. Dat wil niet zeggen dat er sprake is van een thematische tentoonstelling, maar het is wel een afbakening in de tijd. Ook behoren de kunstenaars tot dezelfde generatie.

Museumbezoek als privilege
Maurice van Es speecht

Kunstenaar Maurice van Es opent de tentoonstelling middels een speech waarin hij het op wil nemen voor de langzame individuele en waarachtige ervaring. Dit in tegenstelling tot de vluchtige online wereld waarin iedereen alles maar deelt en waarin alle gebruikers in competitie zijn om wat meetbare aandacht tussen twee swipes of muisklikken door. Van Es moet toegeven dat hij zich ook een tijdlang gevangene heeft gevoeld van dit verslavende pyramidespel. Niet alle toehoorders gaan mee met zijn pleidooi voor een kleiner maar echter leven in de marge. Sommigen brengen in dat de beeldschermcultuur toch ook veel voordelen heeft gebracht. En Van Es wil ook geen dictator zijn op dit onderwerp en de aanwezigen dwingend zijn wil opleggen, maar toch. Er gaat niets boven een echte fysieke ervaring, waarvoor men ook een beetje moeite moet doen. Wanneer hij zich afvraagt wat hij ook al weer nog meer wilde zeggen, grijpt hij (opnieuw) automatisch naar zijn telefoon… “Nee, zo is het wel genoeg”.

de genummerde exposanten
het ultieme toegangsnummer

Om toegang te krijgen tot de tentoonstelling moeten we een nummertje trekken uit de automaat. Terwijl ik nummer 28 trek, is bezoeker nummer 8 nog in quarantaine in de tentoonstellingshal. Dat kan dus nog wel even duren. Er is geen tijdslimiet gesteld aan het bezoek, dus je kunt zo lang binnen blijven als je zelf wilt. Het is nu tenslotte even helemaal je eigen museum. Nu heb je als verslaggever van Jegens & Tevens ook zo je connecties en privileges, dus nog voordat ik mijn biertje op heb, wordt mij door de organisatie bonnetje nummer 0 toegespeeld wat mij het alleenrecht geeft tot een direct bezoek aan de tentoonstelling. Normaal gesproken val ik nooit in de prijzen bij kansspelen.

Museumbezoek als privilege
Dané Vonk

Eenmaal binnen neem ik de kunst in mij op. Ook de werken blijken gemarkeerd met nummers die met potlood op de wanden of, in het geval van een ruimtelijk werk, op de vloer zijn genoteerd. De nummers corresponderen met de kunstenaars in de begeleidende catalogus. Omdat een visueel verslag van de expositie met herkenbare kunst mij niet in overeenstemming lijkt met de grondbeginselen van deze fysieke belevingstentoonstelling besluit ik niet de werken maar de nummers te fotograferen. Zo krijgt u toch een beeld van de verscheidenheid van de verschillende werken.

Danny Foolen
Emma van Noort

Het valt me op dat de tentoonstelling lichtvoetig, speels, kleurrijk en optimistisch is. Kennelijk heeft de Coronacrisis deze kunstenaars nog weinig schade toegebracht. Tentoonstelling 1 is een zorgeloos geheel, een feel good ervaring. Ik ben benieuwd hoe de geplande vervolgtentoonstelling zal gaan uitpakken. En of deze dan voor of na een tweede besmettingsgolf zal plaatsvinden.

Hierbij een impressie van wat u te wachten staat…

Museumbezoek als privilege
een mooi ruimtelijk werk van Emma van Noort
een ingelijste Florentijn de Boer
Iris Lam
Iris van der Zee
een echt standaardwerk van Luka Karssenberg & Maurice van Es
Museumbezoek als privilege
Judith Pool
gelaagd werk van Naamlooozz
zeer recent werk van Philip Vermeulen
Museumbezoek als privilege
lineaire tijdsbeleving van Suzanna van Oers
Museumbezoek als privilege
iconische werkjes van Tim Hollander (links) en Koos Buster (rechts)
Museumbezoek als privilege
Time Hollander (links) en Suzanna van Oers (rechts)
Museumbezoek als privilege
de tentoonstelling biedt ook gereedschap tot het vinden van de uitgang

een museum voor jezelf – tentoonstelling 1 is nog te bezoeken tot en met 27 september 2020 bij Optie B, Polluxstraat 10 in Den Haag.
Met werk van: Aafke Bouman, Dané Vonk, Danny Foolen, Emma van Noort, Florentijn de Boer, Iris Lam, Iris van der Zee, Judith Pool, Koos Buster, Luka Karssenberg & Maurice van Es, Philip Vermeulen, Suzanna van Oers, Tim Hollander

Boek een tijdslot voor je eigen bestwil.