Rush hour Amsterdam

Nog even een snelle ronde langs enkele galeries in Amsterdam. Met onder andere: kettingen, touw, rotsblokken, bedden, speelgoed en plakbandhouders. Bij Fons Welters, Ron Mandos, Ellen de Bruijne en Stigter van Doesburg.

de Jong & Rooney @ Galerie Fons Welters

Contraptions is het woord dat me te binnen schiet bij het zien van de hangende werken van Folkert de Jong in de achterruimte van Fons Welters. Sculpturen als ‘apparaten’ met een vreemd voorkomen en een onnodig ingewikkelde structuur of samenstelling. Knullig, onveilig en intrigerend tegelijk. In de voorruimte sculpturen van Em Rooney in ijzeren houders gevat als harnassen; robuust en veilig. Laatste weekend, dus haast u.

Folkert de Jong – Beginnings @ Galerie Fons Welters, t/m 19 oktober 2019
Em Rooney – You, Too, Know That You Live @ Galerie Fons Welters, t/m 19 oktober 2019

Rush hour Amsterdam
Folkert de Jong
Folkert de Jong
Folkert de Jong
Rush hour Amsterdam
Em Rooney
Em Rooney
Em Rooney

Jungerman & Modisakeng @ Ron Mandos

Twee kunstenaars die er een buitengewoon zorgvuldige esthetiek op nahouden. De Zuid-Afrikaanse Modisakeng richt zich in performatieve fotografie en video op de gedwongen migratie als gevolg van de slavernijhandel. Zeer gestileerd; waarbij de tragische sporen van geweld en onderdrukking zich langzaam tonen. Van Jungerman zien we naast de inmiddels bekende constructies ook enkele ruimtelijke werken die bestaan uit boven elkaar geplaatste robuuste blokken waarin de tussenruimte wordt gebruikt voor detaillering en verfijning.

Mohau Modisakeng – Bagamoyo @ Galerie Ron Mandos, t/m 26 oktober 2019
Remy Jungerman – Neap Tide @ Galerie Ron Mandos, t/m 26 oktober 2019

Rush hour Amsterdam
Mohau Modisakeng
Rush hour Amsterdam
Mohau Modisakeng - Zanj (video still)
Remi Jungerman

Thomas Rentmeister @ Ellen de Bruijne Projects

Thomas Rentmeister bezocht een oud weeshuis en vluchtelingenopvang in Elbisbach (bij Leipzig) op zoek naar gebruikte spullen. Maar ter plekke besloot hij dat het geen materiaal was, maar een werk op zichzelf. Behalve snapshot-documentatie van de aangetroffen situaties toont de kunstenaar bij Ellen de Bruijne Projects enkele overgebrachte bedden met toebehoren die als installatie in de ruimte staan. Niet haaks op of parallel aan de muur zoals in het weeshuis, maar enigszins diagonaal in de galerieruimte geplaatst als interveniërende objecten. Wat aanvankelijk als beeldrijm overkomt, blijken minimalistische kopieën in tijd en ruimte.

Thomas Rentmeister – Elbisbach @ Ellen de Bruijne Projects, t/m 26 oktober 2019

Rush hour Amsterdam
Thomas Rentmeister
Rush hour Amsterdam
Rush hour Amsterdam
en enkele oudere werken in het kantoor
Rush hour Amsterdam

Feicko Beckers @ Stigter van Doesburg

Feicko Beckers stort zich op de tegenstellingen in product design. Wat heeft de functionaliteit van gebruiksvoorwerpen te maken met hun vorm als decoratief interieurstuk? Met zijn kenmerkende naïeve aanpak gaat Beckers het vraagstuk te lijf en de kunstenaar ontpopt zich al snel als leermeester, klaar voor een college tour op tv. Creatief met Kurk (theepot, plakbandhouder, boekenlegger) revisited.

Feiko Beckers  – A billiant idea, but a terrible chair @ Stigter van Doesburg t/m 2 november 2019

Rush hour Amsterdam
Feicko Beckers (video)
Rush hour Amsterdam
Rush hour Amsterdam
Feicko Beckers (video)