Men Looose @ De Fabriek

Sjors Bindels en Matthieu Reijnoudt speculeerden al tijdens hun Base for Experiment, Art and Research (BEAR) studie aan Artez in Arnhem over het maken van een film. Een gedeelde interesse, naast het spelen van ping-pong. Nu hebben ze hun wilde speculaties concreter gemaakt tijdens een acht weken durende residency bij De Fabriek in Eindhoven. Het resultaat is een film, een filmset, een viewing lounge en een educatieve biljarttafel ineen. Een installatie dus.

Men Looose @ De Fabriek

Voorpremière

We bezoeken De Fabriek op de middag vlak voor de officiële opening van de presentatie en de première van de film. Een voorrecht want de installatie met filmprojectie is bedoeld voor de avonden die nog volgen en daar is avondschemer voor vereist. De tentoonstelling zal drie avonden geopend zijn vanaf 20.00 uur. Maar de kunstenaars zijn ruim op tijd klaar met de voorbereidingen en we bekijken de film gezamenlijk op een computerscherm in het kantoor van De Fabriek. We zien het groene laken waarop het biljartspel wordt gespeeld. Twee grote zwarte cirkels -de biljartlampen- dekken een deel van het speelvlak af waardoor we de stoten van de bepruikte kunstenaars niet helemaal kunnen volgen. Het zijn de zwarte gaten in hun biljartuniversum waarin verliezen belangrijker is dan winnen.

Men Looose @ De Fabriek

Defaitisme

Verlies is een houding, zo leert ons de film die het midden houdt tussen een filmische choreografie en een instructievideo. Defaitisme is geen uiting van moedeloosheid, zoals dat tegenwoordig wordt gehanteerd, maar de uitgesproken bereidheid om te verliezen. Het is een strategie, die ook in het biljartspel tot uitdrukking komt. Behalve de kunstenaarshanden, zien we Lenin’s woorden over strategisch verliezen voorbijkomen, een uitgetelde judoka in hagelwit tenue (met groene band) en een speelveld dat langzaam roteert. Het beeld wordt begeleidt door prettige loungemuziek. De film heeft geen haast. Ook Donald Duck (de eend die altijd verliest) komt ten tonele en leert ons dat het biljarten vooral calculatie vergt. Een succesvolle stoot over drie banden wordt teruggebracht tot een eenvoudige rekensom. Een wijze les. We beginnen het spel steeds beter te begrijpen.

Men Looose @ De Fabriek
Matthieu Reijnoudt test de instructievideo.
Donald Duck leert (ons) biljarten

In de installatie in de hal wordt de instructievideo vertoont op een monitor dat onder het biljart is bevestigd. Men moet dus een kwetsbare liggende houding aannemen om kennis te nemen van de geheimen van het spel. De rest van de film kan worden bekeken vanaf de zachte oranje loungebanken die rondom het biljart zijn opgesteld. Men kijkt dus over het slagveld heen naar het projectiescherm. Onder het felle licht van de lampen. We doen ons best om ons er een voorstelling van te maken en testen alle posities in de opstelling, alsof we een biljartstoot voorbereiden.

Men Looose @ De Fabriek

Props

Er zijn verschillende props in de installaties opgenomen. Een barkruk, een koffertje met pruik, krasloten (tastbare documenten van de ultieme verliezer), een gouden bokaal met de opdruk: THE RULES OF THE GAME WERE UNCLEAR TO ME. Twee grote ventilatiebuizen, die van achter de bankjes in de installatie steken, voeren stilstaande lucht af en aan. Een tevergeefse poging tot 4D effect?. Een hoek is met labiele decorwandjes afgezet. Twee biljartkeus staan tegen de biljarttafel en priemen hun pomeransen in de lucht. Er liggen twee verse krijtblokjes klaar evenals twee lange pruiken die op de hoeken van de houten wandjes zijn gehangen. Er zal gespeeld worden. Maar dat is verder aan de bezoeker. De witte bal ligt al verslagen in de hoek.

Men Loose van Sjors Bindels en Matthieu Reijnoudt bij De Fabriek, Baarsstraat 38 in Eindhoven.

De officiële presentatie van Men Loose was afgelopen weekend, maar volgend weekend is de installatie ook nog te bezoeken. Hoe het daarna zal gaan is unclear to me. 

Men Looose @ De Fabriek
Men Loose @ De Fabriek