Meedrijven met The Water Party in a Tale of a Tub

Meedrijven met The Water Party in a Tale of a Tub
uitzicht op het zwembad

David Bernstein @ A Tale Of A Tub

Het begint met het schrijven van een pamflet in Metropolis M, waarin kunstenaar David Bernstein ‘The Water Party’ introduceert. Een politieke partij die de waarde van water op sociaal, spiritueel en filosofisch niveau propageert en viert. Met een tentoonstelling bij A Tale of A Tub in Rotterdam probeert Bernstein zijn ideeën te delen met een publiek. We nemen een duik in de badkuip die Bernstein ons voorspiegelt.

hot tub
Soul-Flooding

Midden in de ruimte van A Tale of A Tub staat een uitnodigend warm bad. Er hangen handdoeken op verschillende plekken in de tentoonstelling. De bezoeker wordt met de service op zijn of haar gemak gesteld. Het is niet de bedoeling dat we in onze vastgeroeste ideeën blijven hangen. David Bernstein (1988, San Antonio, USA) wil met ons vrijuit fantaseren over de betekenis van water. Hij ziet een grotere rol voor water in het dagelijks leven. Behalve de reinigende werking heeft Bernstein vooral oog voor de sociale aspecten. De Tub in de Tub is daar het sprekende voorbeeld van. En nog net iets makkelijker te realiseren dan een badkuip in de nieuwe vleugel van het Stedelijk waar de kunstenaar in het pamflet over fantaseert.

Meedrijven met The Water Party in a Tale of a Tub

De Tub is een rituele ontmoetingsplek waarin uitwisseling van gedachten kan plaatsvinden. Het is geen parlement. The Water Party is wars van debatten en polemiek. Zielsoverstroming is het doel. Of water daarin echt zo’n voorname rol heeft is nog maar de vraag. Behalve de hot tub is de tentoonstelling geen waterfestijn. En de onderwerpen die de partij aansnijdt kunnen overal over gaan. Nu is het feitelijk nog een eenmanspartij, maar het is de bedoeling dat de bezoeker participeert. Bernstein heeft een denkbeeldige baarmoeder gevuld met eveneens denkbeeldig vruchtwater, maar laat het zwemmen aan ons over.

We maken in de tentoonstelling kennis met de zachtheid van water, haar vloeibaarheid en het vermogen om er in te verdrinken. Maar water kan ook de vorm van een verzameling objecten aannemen. Objecten die geen eigenaar meer kennen, maar onderdeel zijn van een zee van mogelijkheden. The Water Party propageert het idee dat alles om ons heen zo fluïde is dat we er geen greep meer op kunnen of hoeven hebben. Het enige dat we hoeven te doen is meedrijven met de stroming.

Meedrijven met The Water Party in a Tale of a Tub

The Water Party van David Bernstein is te zien tot en met 3 november 2019 bij A Tale of a Tub, Justus van Effenstraat 44 in Rotterdam.

Met aanvullend werk van Ineke van der Burg, Liu Chao-tze, Rosa Sijben, Marco Lampis, Self Luminous Society, and 900 Stig featuring Indridi.