GOGBOT, jong multimedia bloed uitgelicht

 

 

GOGBOT is het festival voor creatieve technologie, elektronische muziek en hedendaagse kunst in Enschede. Vier dagen en nachten zijn er exposities, conferences, optredens, talks, live video performances en muziek.

Een VVV vertelt het verhaal over een stad. Een soort visitekaartje. In het voormalige VVV gebouw in Enschede is een multimedia expositie de nieuwe versie van dat visitekaartje. Hier zie je waar de stad dit weekend om draait. In het gebouw aan het stationsplein zijn drie etages gevuld met technische creatieve installaties, met werken van zowel studenten van de universiteit Twente als van kunstenaars die zijn genomineerd voor de Youngblood Award.

Vier van de Youngblood Award genomineerden die me opvielen zijn Lotte Louise de Jong, Tom Sibma, Lynn Somers en Barnaby Monk.

Het werk van Lotte Louise de Jong heeft als hoofdthema’s identiteit en seksualiteit. Ze onderzoekt hoe de maatschappij in een digitale wereld onze identiteit bepaalt. Het internet als plek voor seksualiteit is een belangrijk onderwerp in haar projecten. De installatie ‘Liminal Connections’ stelt visuele vragen over hoe wij seksualiteit, intimiteit en verbinding interpreteren.

Op het scherm zie je verschillende kamers, intieme stukjes van een huis. Onderin het beeld verschijnen teksten geschreven door 987410poiu en pepelu1974 en daddykingkush. Je kijkt naar een getypt gesprek met een intiem beeld erachter, maar daddykingrush weet niet dat jij kijkt… Of wel. Lotte laat zien hoe je onderzoek naar de invloed van camming en seksuele internetrelaties, op een krachtige beeldende manier neerzet.

Tom Sibma focust zich op onderzoek naar de menselijke natuur in relatie tot machines en de fysieke omgeving. Met zijn fontein maakt Tom een sociale plek om te ontspannen en met elkaar in gesprek te gaan. De fontein is gemaakt van feloranje zeil en multiplex plaat, zo staat op het bonnetje van de gamma. De kassabon is groot uitgeprint en hangt achter de fontein.

Tom noemt zijn werk ‘open source’, hij laat je zien welk materiaal er voor nodig is om het zelf te maken, en wat het kost. Want ja, wat kost dat nou eigenlijk een kunstwerk? De fysieke materialen in elk geval niet bijzonder veel weten we nu. Fijne gespreksstof voor bij diezelfde knaloranje fontein.

‘Eat waste/shit’ van Lynn Somers levert een intrigerend beeld op. Biodesign is het gebruik van levende dingen zoals organismen of planten in het ontwerpen van producten of kunst. Lynn gebruikt haar kennis als goudsmid in een installatie die recycling anders aanpakt. Goud wordt gebruikt in iphones en allerlei elektronica die we bij ons dragen. De Shewanella bacteria weet het goud in dat electronisch afval ‘op te eten’ en poept het later uit als kleine balletjes 24-karaats goud…

De Youngblood Award is gewonnen door Herbert Luciole, een samenwerkingsverband van Barnaby Monk en Laetitia Migliore. Het werk van Monk wil gevestigde politieke apparaten en ideologieën verstoren. ‘Tools for Postcapitalist Transion’ is een installatie met provocerende, technologische protestinstrumenten. Ze zijn ontworpen om een ​​nieuwe sociaal-demografische betrokkenheid bij activisme te inspireren. Met instructie video, een manual en verschillende schilden met ‘team human’ erop. Het lijken dezelfde schilden die politiemensen dragen bij bijvoorbeeld demonstraties. Ze dienen vast en zeker als bescherming. Dankzij Monk heeft ook Team Human nu bescherming en de gereedschappen. Waarvoor, waartegen en waarom blijft even in het midden.

GOGBOT, jong multimedia bloed uitgelicht
Mina Kim, Playful Obsolescence

Meer GOGBOT is te zien in de Grote Kerk, op de Oude Markt, bij Concordia, Tetem en Metropool.

Rowan B. T. Sörelid, All Boundaries are Conventions
ex-VVV entree

TIP!
Op het balkon van de ex-VVV heb je een uniek uitzicht op het stationsplein. In 2017 begon de transformatie naar een creatief en speels plein gevuld met kunst en interactieve installaties. Elk jaar zal er een kunstwerk worden toegevoegd. Nu op het plein, de LED art visuals van Arno Coenen, Julian van Aalderen en Roos Groothuizen.