Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Lille3000: Eldorado @ Gare Saint Sauveur

Gare Saint Sauveur was ooit bedoeld als centraal station van Lille. Het liep anders. Na dienst te hebben gedaan als goederenstation is er een nieuw multifunctioneel plan waarbij een culturele bestemming natuurlijk niet ontbreekt. In het kader van het driejaarlijkse cultuurfestival Lille3000 is de stad in de ban van ‘Eldorado’. Hedendaagse kunstenaars zetten de Mexicaanse mythes en fabels rond een utopische fantasiewereld naar hun eigen hand in de voormalige stationshallen van Gare Saint Sauveur.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Carolina Caycedo - A Cobra Grande

La Déesse Verte @ Gare Saint Sauveur, Lille

De tentoonstelling La Déesse Verte is geïnspireerd op de utopische tuin Las Pozas die in de jaren ’70 werd gesticht door de dichter Edward James in het hooggebergte van Mexico. Dit subtropische regenwoud, 600 meter boven de zeespiegel, is een symbool van de overwinning van de natuur. In de hal van Gare Saint Saveur vinden we haar culturele tegenhanger. Franse en Zuid-Amerikaanse kunstenaars hebben er hun eigen eldorado (of kanttekeningen bij het paradijs) vormgegeven in kleurrijke installaties en wandvullende schilderingen. En in een ’emotioneel’ hotel waarin je niet alleen in mag rondlopen om de zeer verschillende kamers te bekijken, maar waar je (na reservering) ook even kunt uitrusten.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
David Gumbs - Echo-natures

Er is veel te zeggen over hoe de aanwezigheid van de mens op gespannen voet staat met de natuur. Terwijl ik de tentoonstelling bekijk, worden er in Brazilië weer enkele hectaren tropisch regenwoud omver gemaaid. Wellicht komt er een tijd dat ‘de ongerepte natuur’ alleen nog in de kunst zal voortbestaan. Zoals de laatste exemplaren van sommige wilde dieren alleen nog in dierentuinen kunnen overleven.

Maria Sosa

De natuur is een eldorado die mensen al heel vroeg in verschillende mythologieën als een godheid hebben gesymboliseerd in de vorm van dieren, bosnimfen en andere vaak antropomorfe entiteiten. We geloven daarbij dat de natuur het uitsterven van de mens zal overleven omdat elke plant of organisme het vermogen heeft om zich te muteren of aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Renaud Jerez - Machinically repotentiated numerical culture as a nomad war machine

Maar het besef van natuur bestaat alleen in een dynamische relatie met die van cultuur. La Déesse Verte is de groene godin, een incarnatie van het idee van de natuur en hier als tentoonstelling een concreet landschap waarin wij kunnen rondlopen en kennis kunnen nemen van de verschillende vergezichten die de kunstenaars ons voorspiegelen. De tentoonstelling trekt een parallel tussen de veelvormigheid van kunst en de diversiteit van de natuur, die van levensbelang is voor haar voortbestaan.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Galerie Rezeda (Adeline Duquennoy & Manuel Reynaud) - Ressouvenance
Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Galerie Rezeda - Balizas y Cartografia
Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Caroline Mesquita - The Ballad

De mythe van Eldorado (van het Spaanse el dorado: “the golden one”) verwijst naar een opperhoofd van de Muisca stam en werd geassocieerd met een denkbeeldige regio in Zuid Amerika met goud en edelstenen in overvloed. De mythe ontstond in de buurt van Bogota in 1536. Het werd rap verspreid door Spaanse veroveraars die het voor waar aannamen. Bijna vier eeuwen lang heeft deze luchtspiegeling geleid tot hectische expedities naar verborgen schatten en andere koloniale veroveringstochten.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Chelsea Culprit - Heavenly Bodies
Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Hotel Barragan
Hotel Barragan / Engel Leonardo
Hotel Barragan / Lucile Littot

‘La Déesse Verte’ is nog te zien tot en met 3 november 2019 in Gare Saint Sauvier, Lille.

Kunstenaars: Gwladys Alonzo, María José Argenzio, Mariana Castillo-Deball, Carolina Caycedo, Chelsea Culprit, Dewar & Gicquel, Naomi Fisher, Rezeda Gallery, David Gumbs, Cristóbal Gracia, Cynthia Gutiérrez, Renaud Jerez, Lake Verea, Lucile Littot, Engel Leonardo , Caroline Mesquita, Miguel Penha, Calixto Ramirez Correa, Clemence Seilles, Maria Sosa, Fabiola Torres-Alzaga.

Curator: Dorothée Dupuis.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax

La Maison Biquini @ Gare Saint Sauveur, Lille

Verderop op het voormalige stationsterrein is nog een kleine expositie van de Mexicaanse kunstenaarsgroep Biquini Wax EPS en hun Franse collega’s van La Malterie. Hun kijk op Eldorado is een stuk realistischer dan bij ‘La Déesse Verte’. Het werk is dan ook tijdens een residentieperiode in Lille tot stand gekomen.

 

The Golden Calf

Verschillende vereringsrituelen worden door de kunstenaars in de stad uitgevoerd en vastgelegd. Het goud van hun Eldorado bestaat uit hamburgers, standbeelden en koekjes die zijn gemaakt van fijngestampte tortillachips. Een welkome aanvulling op de eerder besproken tentoonstelling voor goedgelovigen.

Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
installatie als recept voor gouden koekjes met begeleidende instructie-video
Eldorado, De Groene Godin en Bikini Wax
Nicole Flamel als gangsterin

Biquini Wax EPS / La Malterie met werk van Paloma Contreras Lomas , Mauricio Neil Andrade, Israel Uribe Merino , Gerardo Contreras Vasquez, Mathilde Decaux, Juliette Chevalier, Christophe Giffard Par Quatre, Paul Ralu, Wilfried Dsainbayonne, Camille Ouroboros en Bruno Marinelli.

Nog te zien tot en met 01.09.2019 bij Gare Saint Saveur in Lille.