AKI BIO MATTERs: Biodesign of Plastocene @ Tetem

BIO MATTERs is een artistiek onderzoeksprogramma van de AKI, waarin studenten de problemen van het Antropoceen bevragen. Biodesign of Plastocene is dan ook geen expositie van kant en klare kunstwerken, maar toont onderzoeken naar hoe kunst ingezet kan worden bij maatschappelijke problemen en wat ze kan bijdragen in vraagstukken over een plastic afvalcultuur.

AKI BIO MATTERs: Biodesign of Plastocene @ Tetem
Emmy Muijtstege - Bio Pet

Het Antropoceen omvat het tijdperk van geologische veranderingen, veroorzaakt door de mens. Dit onderdeel van het programma BIO MATTERs, stuurt de studenten in de richting van het onderzoeken van nieuwe bio-materialen.

Zo houdt Emmy Muijtstege zich onder andere bezig met menselijk gedrag en haar slechte gewoontes wat betreft de omgang met de natuur, zowel buitens- als binnenshuis. In die context laat ze het belang van huisspinnen zien. Ze neemt een spin als huisdier aan, op de voorwaarde dat ‘ie helpt het huis vrij te houden van muggen. Emmy wil benadrukken dat we door het toestaan van wat de natuur ons biedt, irrationele angsten te lijf kunnen gaan.

Lisa Maartense - Orange Orange, peels & cornstach based bio-plastic, silk screen prints

 

Lisa Maartense gebruikt sinaasappelschillen en ander bio-afval om papier te maken. De uitkomsten zijn te lezen op mooi vormgegeven vellen papier, met de verschillende meng-verhoudingen van de ingrediënten genoemd, de uiteindelijke materiaaleigenschappen, en een proefstukje van het mengsel.

AKI BIO MATTERs: Biodesign of Plastocene @ Tetem
Tammam Azzam - Museum of hypergeology, wax and make-up/created on bioplastic molds of random stones

Tammam Azzam laat in zijn museum van hypergeologie aan de hand van de symboliek van stenen, zijn bedenkingen zien over de dunne lijn tussen een natuurlijke steen en een product. Er ontstaat zegt hij, een omslag in de betekenis van een steen, als symbool van natuur naar een symbool van cultuur.

AKI BIO MATTERs: Biodesign of Plastocene @ Tetem
Tammam Azzam - Museum of hypergeology, wax and make-up/created on bioplastic molds of random stones

Het onderzoeksprogramma en de resultaten laten vooral zien dat kunst, of design, een visuele alarmfunctie kan hebben. Sommige problemen zijn niet zichtbaar. Het effect van bepaalde maatregelen of oplossingen is ook niet direct waar te nemen: CO2 uitstoot zie je net zo min als het positieve effect van de auto laten staan. Beide nemen tijd.

De tentoonstelling maakt duidelijk dat kunst ons op deze onzichtbare problemen kan wijzen en er zo toe bijdraagt om een discussie over het onderwerp aan te wakkeren.

AKI BIO MATTERs: Biodesign of Plastocene is nog te zien tot en met 7 april bij Tetem in Enschede.