The World According to Packard @ Nieuwe Vide

A World Crafted out of Conspiracy and Cabals @ Nieuwe Vide

Film is puur tijdverdrijf. Het geeft je de mogelijkheid om je in de leefwereld van een vreemde te verliezen en een tijdje met een ander mee te kijken. Bij Nieuwe Vide in Haarlem kun je je hart ophalen aan de belevenissen van de Amerikaanse lowbudget filmmaker Damon Packard. Een onvergetelijke ervaring.

The World According to Packard @ Nieuwe Vide

We komen in Haarlem aan tijdens een beslissend moment waarin het bestuur van Nieuwe Vide zich buigt over de binnengekomen sollicitaties voor de openstaande vacature van artistiek directeur. Daardoor is men vergeten de deur open te zetten, dus we bellen gewoon even aan. Vertrekkend directeur en curator Lennard Dost heeft Nieuwe Vide achtergelaten als cultbioscoop met drie zalen. Op het programma staat ‘A World Crafted out of Conspiracy and Cabals’ van outsider Damon Packard die al zijn films in hometown Los Angeles laat plaatsvinden en nu voor het eerst in een solotentoonstelling te zien is. Ondanks de lopende bestuursvergadering worden we hartelijk welkom geheten en worden de filmzalen in rap tempo in gereedheid gebracht.

The World According to Packard @ Nieuwe Vide

Zaal 1

Vice-president Dan Quale (we zijn in de jaren ’90) zit zich in bed te verbijten over de aanwezigheid van zijn zwager in zijn huis. De broer van zijn vrouw heeft bezit genomen van ‘hun’ bank en volgt al chips etend alles wat er op televisie voorbij komt. Maandenlang. Het blijkt een van de vele voorbeelden van een filmisch Droste effect (sorry Lennard) waarin de werkelijkheid vele malen binnenstebuiten wordt gekeerd. Doorzichtige special effects, hilarische Woody Allen-achtige dialogen waarin sommige zinnen in diverse afspeelsnelheden worden herhaald, science fiction figuren, een flinke dosis paranoia en (verre van magisch) realisme wisselen elkaar moeiteloos af. En alles in een ‘ver voor 4K’ videokwaliteit. Heerlijk.

Dan Quale spreekt stagiare toe.
Anti-held met puike pruik.

Packard weet hoe speelfilm werkt. We blijven zitten want er staat altijd weer iets nieuws te gebeuren. De ‘couch potato’ heeft het huis van Quale verlaten en gedraagt zich buitenshuis als ‘freak’ die vrouwen belaagt in de verlaten straten van Los Angeles. In de achtergrond zien we een billboard ter promotie van de film ‘Sleeping with the Enemy’ met Julia Roberts die, naar later zal blijken, de plaats van onze anti-held op de bank van Dan Quale heeft ingenomen, opdat Quale zich opnieuw over haar aanwezigheid kan opwinden. De bepruikte freak wordt ondertussen achtervolgd door een auto met daarin de door hem eerder belaagde vrouw en haar jaloerse vriend (“I will kill him, I will kill him, I will kill him, I will kill him, I will kill him, I will kill him”). Ze rijden onze anti-held klem in een steeg. Hoewel onze hoofdpersoon meermalen wordt overreden (splash!), wil hij maar niet dood. Een groen vormloos monstertje kijkt vanaf de afvalbak meewarig toe.

De film duurt bijna twee uur. En zo zijn er nog twee zalen met feature films in de langwerpige tentoonstellingsruimte bij Nieuwe Video. In het achterste zaaltje bekijken we de belevenissen van Foxfur, een jonge vrouw die in verschillende scenes door verschillende actrices wordt gespeeld. Haar mannelijke tegenspeler heeft zijn hoofd tijdens een gezamenlijk autoritje ongezien kaal geschoren (What’s with your hair?). Het houdt niet op. En daar zit natuurlijk het gevaar. We worden overladen met ongeloofwaardige scenes en effecten in een eindeloos plot. Na ons ruim een uur kostelijk te hebben vermaakt, komt de hamer die ons murw mept. En niet veel later verlaten wij geheel genezen en voldaan het pand. De bestuursvergadering blijkt afgelopen. De vrouw die ons binnenliet, kwam tijdens een van de films nog even zeggen dat we de deur na afloop gerust achter ons dicht mochten trekken, dus dat doen we.

The World According to Packard @ Nieuwe Vide

Zinsbegoocheld rijden we vervolgens naar de IKEA op het bedrijventerrein even verderop, omdat mijn partner er nog iets nodig heeft en we nu toch in de buurt zijn. Bovenaan de roltrap hebben we verschillende hallucinerende ervaringen bij de aanblik van de reclameposters en de overvolle interieurtjes. It’s A World Crafted out of Conspiracy and Swedish design. Voor het eerst geniet ik met volle teugen van de absurde wereld die IKEA heet.

The World According to Packard @ Nieuwe Vide
De bar van Nieuwe Vide

‘A World Crafted out of Conspiracy and Cabals’ van Damon Packard is nog tot en met 10 maart te zien bij Nieuwe Vide in Haarlem.
Dus haast je!

En zaterdag 9 maart is er om 15 uur de lezing ‘Theo Talks Trash’ door Theodoor Steen en de screening van Doggie woggiez! Poochiewoochiez! met DJ Crazy Crudesjev na afloop.