Het koper, goud en ijzerdraad tiert welig
Welig wordt al genoemd in 1350. Het heeft dezelfde herkomst als weelde. De betekenissen zijn ‘in overvloed (groeiend)’, ‘rijk begroeid (een welige akker)’, ‘vol en gevuld’, ‘weelderig en dartel’ en het heeft nog wat betekenissen. ‘Welig vlees’ is een vleesuitwas in de mond. Er is een samenhang met het Nederlandse ‘wel’ (ik voel me wel) en het Engelse ‘well’ (are you feeling well?).
Tieren is even oud. Het betekent, behalve ‘drukte maken, schelden, schreeuwen’ ook nog ‘welig groeien, goed gedijen, welvarend zijn’. Daarnaast betekent het: ‘zich thuis voelen’. Het Middelnederlandse tieren betekende zoiets als ‘geaard zijn’ , maar ook ‘misbaar maken’. Het hangt samen met ‘goedertieren’, wat ‘goede soort’ betekent. Het Oudgermaanse ‘tîre’ betekent glans.
Welig tieren betekent dus gewoon ‘weelderig, goed gedijen’ of ‘rijk geaard zijn’.
De aardigheid van het bekijken van meerdere tentoonstellingen in korte tijd is dat er verbanden ontstaan die er anders niet zijn. Tijdens een Haagse ronde langs HOK Gallery, Nest en Galerie Ramakers blijkt de rode draad te bestaan uit (edel)metalen met een verschillende geaardheid. In drie hoofdstukken valt het licht van koper, goud en ijzerdraad op mijn netvlies.
Ik ga van start bij HOK Gallery, de zelfverklaarde underground hotspot brengt kleine solopresentaties van kunstenaars die de randen van de kunst en de populaire cultuur opzoeken. Deze keer is het de beurt aan Harold de Bree, die een nieuwe serie werken toont die zijn bijeengebracht rond het Submarine / Satellite Information Exchange System: SSIXS. Printplaten van roodkoper bewerkt met verdunde verf- en inktlagen voorzien van ingetekende groeven. Strak werk dat wordt getoond onder het genot van radiogeluid met gecodeerde boodschappen. En voorzien van een nieuwe HOK-uitgave in Riso print.
Door naar Nest, waar vrijelijk wordt voortgeborduurd op de mythische wereld van de visionaire muzikant en dichter Sun Ra, die zichzelf vernoemde naar de Egyptische zonnegod. ‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling gehuld in goud, een avontuur waarin de menselijke fantasie op een (goudglanzend) podium wordt geplaatst en dat een groot deel van de ruimte in beslag neemt. Ook in deze tentoonstelling speelt de geschiedenis een voorname rol, maar de geschiedschrijving wordt hier door de kunstenaars naar eigen hand gezet en er is ruimte om er eigen verhalen aan toe te voegen en onze blik op de wereld op zintuiglijke wijze te te verruimen.
De route eindigt met Ossip bij Galerie Ramakers. In ‘MAGUS’ toont de gevoelskunstenaar recent werk waarin historisch fotomateriaal met behulp van ijzerdraad in ruimtelijke assemblages nieuwe betekenissen opnemen. Gelardeerd met onverklaarbare woorden en aantekeningen in potlood die ruimte laten voor interpretatie en vrije associatie.
SSIXS van Harold de Bree t/m 10 maart bij HOK Gallery;
History is His Story t/m 14 april bij Nest;
MAGUS van Ossip t/m 17 maart bij Galerie Ramakers
…allen in Den Haag.