New in town: GoMulan!

Galerie Nouvelles Images krijgt een kindje! Nadat Neerlands oudste galerie afgelopen september het leven liet, is er binnen twee maanden al een nakomeling geboren in de Amsterdamse Pijp. Voormalige studente Cultureel Erfgoed en Nouvelles Images stagiaire Mulan Go is vastbesloten om er zich met een nieuwe galerie in de kunsthandel te vestigen.

New in town: GoMulan!

Als studente maakte Mulan in korte tijd een versnelde reis van antiek, erfgoed en oude kunst via de naoorlogse kunstenaarsstal van Nouvelles Images naar de allerjongste kunst van haar eigen generatie.

We spreken Mulan terwijl ze nog druk bezig is om de gymzaal van een oud schoolgebouw om te bouwen tot een nieuwe expositieruimte. In de Van Osadestraat deed zich een kans voor die ze niet kon laten lopen en die de zaak in een stroomversnelling bracht. De bewonersgroep in het voormalige schoolgebouw vergrijsde en de gymzaal kwam vrij voor nieuwe initiatieven, liefst met een publiek en cultureel karakter. De komende drie maanden heeft Mulan de vrije hand om deze ruimte voor exposities te benutten, maar ze hoopt natuurlijk op meer en op een permanente mogelijkheid tot tentoonstellen.

Dat Mulan iets met kunsthandel of antiek zou gaan doen, had ze zich al op haar dertiende in het hoofd gehaald. En ook haar ondernemersgeest was al vroeg wakker. Maar met hedendaagse kunst was ze nooit in aanraking gekomen. Dat gebeurde eigenlijk pas tijdens haar stage bij Nouvelles Images. Het dicht op de huid zitten van actuele kunst en de ontmoetingen met kunstenaars bevielen zo goed dat ze de erfgoedsector achter zich liet.

New in town: GoMulan!

Komend weekend start de pop-up gallery GoMulan met ‘Legacy Exhibition #1’ met werk van de jonge kunstenaars Tobias Asser, Leonie Schneider, Niels Egidius en Jonat Deelstra. Twee van hen heeft ze via instagram ontdekt en de anderen door het bezoeken van de jaarlijkse academietentoonstellingen. De grote vraag is nu hoe ze de ontwikkeling die ze zelf in korte tijd heeft meegemaakt, kan overbrengen op leeftijdgenoten die nog geen ervaring hebben met hedendaagse kunst. Want ook dat is een doelstelling. Jongeren swipen zich een ongeluk, maar hebben kunst meestal nooit van dichtbij bekeken. Mulan hoopt in de praktijk uit te vinden hoe ze dat gat kan overbruggen. Haar eigen gebrek aan ervaring en kennis in de sector kan daarbij een voordeel zijn. Haar impulsiviteit is een kwaliteit die ze nu goed kan gebruiken. Er is nu ruimte voor experiment en voor ideeën uitproberen met een can-do mentaliteit. Want het blijft vreemd dat jonge mensen met gemak 400 euro neerleggen voor een paar schoenen, maar geen kunstwerken aanschaffen. En dat jongeren allerlei evenementen bezoeken, maar de drempel van een galerie niet over gaan.

Tobias Asser
Niels Egidius

Ook Mulan zelf heeft nog enige drempelvrees als het om galeries gaat, maar daar komt nu snel verandering in. Ze hoopt die drempel ook voor anderen te slechten. Het kunnen samenwerken met kunstenaars is de grote motor voor haar handelen. Het is interessant en spannend om zo dicht bij de makers te staan en zelf een tentoonstelling te ontwikkelen en te zien groeien. Dat is een belangrijke drijfveer. Verder wil ze natuurlijk met elke expositie weer beter worden. Want het doel is duidelijk en de overtuiging dat het gaat lukken is er. Haar studiegenoten zijn in ieder geval alvast uitgenodigd om ook de stap naar hedendaagse kunst te zetten.

GoMulan Gallery opent op 3 november om 17.00 uur met haar eerste expositie. Het openingswoord is aan Marie Jeanne de Rooij, voormalig directrice van Galerie Nouvelles Images.

Leonie Schneider
Jonat Deelstra

‘Legacy Exhibition #1’
met werk van Tobias Asser, Leonie Schneider, Niels Egidius en Jonat Deelstra.

Te zien van 3 november tot en met 2 december 2018 bij GoMulan Gallery, van Ostadestraat 43a in Amsterdam .