Lang leve de galerie!

Hoe staan de galeries in Nederland er voor? Na de aangekondigde sluiting van Nouvelles Images in Den Haag is er lichte paniek uitgebroken in het galeriecircuit. Volgens Frank Taal, van de gelijknamige galerie in Rotterdam, is het tijd om open kaart te spelen. Het devies “Fake it until you make it“ gaat niet meer op. Geen woorden maar daden, dus.

Lang leve de galerie!
Mike Ottink - VL Spectrum

De meeste galeries ontwaken in september weer na een gebruikelijke zomerslaap. De zomerstop is voor galeriehouders een periode van bezinning en heroriëntatie, maar ook voor het stellen van nieuwe targets en het maken van plannen. En van een nieuw tentoonstellingsprogramma. Maar er zijn ook galeries die tijdens de zomerluwte open blijven en met een uitbundige zomeropstelling profiteren van de schaarste in het aanbod.

Galerie Frank Taal is er zo een en heeft, naar eigen zeggen, een goede zomer gehad. Maar de resultaten van eerdere deelnames aan kunstbeurzen vielen juist weer tegen. Maar het is not done om met dergelijk nieuws naar buiten te treden. Nu toont hij de vaste kunstenaars van zijn galerie. Een bonte verzameling van optische illusies, ironisch exhibitionisme, poëtisch conceptueel oeuvrewerk en een vleugje ambachtelijke zwartgalligheid. Want het leven gaat niet altijd over rozen. Dat geldt voor kunstenaars èn voor galeriehouders. Ze zitten uiteindelijk in het zelfde schuitje en het is soms pompen of verzuipen. Er zijn zorgen over de stormachtige ontwikkelingen in de markt en over de kosten en het verdienmodel van de galerie. Tegelijkertijd is er ambitie en een groot vertrouwen in de bestendigheid van de kunst.

 

Ties Ten Bosch - Holier than thou
Bram Braam - How long is now

Twee kunstenaars van de galerie, Bram Braam en Ties Ten Bosch, toonden zich solidair met hun galeriehouder en namen het initiatief voor een benefietveiling. Ze vroegen ook hun collega-kunstenaars een werk te doneren om de ambities van hun galerie een push te geven. Een statement dus, voor collega-galeriehouders en kunstenaars in Nederland. Wat precies de grootse plannen zijn waarover de galerie spreekt, blijft nog een beetje een verrassing. Maar er is in ieder geval geld voor nodig. De galerie opereert graag buiten gebaande paden met extra events op nieuwe of tijdelijke locaties. En zo wordt de zomeropstellingen onbedoeld tevens een vooruitblik op wat nog komen gaat. Tijdens de geplande veiling in september, en daarna.

Ook Nouvelles Images onderneemt, ten behoeve van een correcte beëindiging van de galerie, nog een laatste actie waarin de gezamenlijke belangen van de galeriehouders en haar kunstenaars vooropstaan. De finale wordt een verkooptentoonstelling uit eigen collectie. De opbrengst  zal worden aangewend om de galerie netjes af te sluiten voor de kunstenaars en voor de direct betrokkenen. Want ook zij moeten verder.

Hierbij een impressie van de zomeropstelling bij galerie Frank Taal waarbij de titels van sommige werken, binnen het kader van het thema van dit stukje, een geheel nieuwe lading krijgen…

Stephan j Shanabrook - Drunk of my Shitting, Sneezing Lady Horse
Pascal Batiaenen - Nothing left to lose
Marilou van Lierop - Hired Hands
Daan den Houter - Making Magic Happen
Lang leve de galerie!
Tom Woestenborghs - Oppression
Erik Sep - Het Wilde Wonen #1
Manfred Peckl - I love Drugs
Lang leve de galerie!
Daan den Houter - Police
Saminte Ekeland doet Joe Strummer van The Clash
Hester Scheurwater - Garden Delight series
Lang leve de galerie!
Midas Zwaan - Indiane Skull Drawing (links) en...

PUSH – benefietveiling galerie Frank Taal, Van Speykstraat 129, Rotterdam.
zaterdag 15 september / inloop: 14.00 uur / start veiling: 17.00 uur
Kijkdagen: zondag 9 september van 14-19 uur, woensdag, donderdag, vrijdag van 12-18 uur. Voorbieden kan al tijdens de kijkdagen.

Veilingmeester: Margitte Verwoerdt / Deelnemende kunstenaars: Daan den Houter, Bram Braam, Ties Ten Bosch, Marilou van Lierop, Stephen j Shanabrook, Jan ten Have, Manfred Peckl, Mike Ottink, Ilona Lenard, Phil Bloom, Hester Scheurwater, Georg Bohle, Erik Sep, Tom Woestenborghs, Gerben Mulder, Saminte Ekeland, Arte Colder

VAARWEL – FAREWELL – verkooptentoonstelling collectie NI, Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag.
Open: 1-2-3-4-5-6-7-8-9 september met aangepaste openingstijden en avondopenstelling op vrijdag.

Lang leve de galerie!