De beklimming van Purgatorio

En opnieuw is Den Haag een expositieruimte rijker. Op 1 juni opende HOK Gallery, een piepkleine ruimte gelegen één meter boven straatniveau, maar geheel gewijd aan de ondergrondse beeldcultuur. En geworteld in de zondige muzikale underground scene waaruit de galeriehoudster haar kunstenaars put.

De beklimming van HOK
Een vol HOK

We beklimmen drie kleine treden om HOK te bereiken. En het blijkt de start van de veel grotere beklimming van de berg Purgatorio uit Dante Alighieri’s Goddelijke Komedie. Lula Valetta heeft de berg voor haar solotentoonstelling in HOK met schaar en lijm beklommen om er, nog voordat de top (Paradisio) wordt bereikt, af te rekenen met haar zonden. Haar paradijs is nieuw leven, want Lula blijkt zwanger en zij draagt haar berg op haar buik. Dat kan gemakkelijk want Lula heeft als collagekunstenaar de goddeloze vrijheid om alles en iedereen aan elkaar te plakken. Ze toont haar collages het liefst zo puur mogelijk. Niet achter glas en zonder mogelijke digitale bewerkingen. Haar bronnen zijn oude boeken en tijdschriften. Liefst nog een beetje vies, dan hoeft ze weinig lijm toe te voegen. Collage biedt de mogelijkheid om snel en direct te werken. En het begeeft zich op de rand van kunst en anti-kunst. Dada, punk, cutting edge en self-publicaties.

Lula en Eva
Paradisio

Voor deze tentoonstelling heeft Lula, net als Dante, drie en een halve dag uitgetrokken om de berg te beklimmen. In haar geval betekende het dat ze zich ingroef in oude tijdschriften en ander visueel afvalmateriaal om de zeven zonden onder ogen te zien en om uiteindelijk het aardse paradijs te bereiken. Het resultaat is een serie van tien collages die bij nadere beschouwing toch redelijk ingetogen zijn en een opvallende voeling tonen met zinnebeelden en allegorie. Navraag wijst uit dat Lula inderdaad een katholieke opvoeding heeft genoten, waarmee misschien nog moet worden afgerekend. Maar haar beklimming van Purgatorio heeft geenszins de bedoeling om haar zonden schoon te wassen. Daar gelooft ze niet meer in. Jerry Lee Lewis werd haar nieuwe profeet en hij wijst ons direct de weg naar de hel. Dat is het lot waarmee wij ons moeten verzoenen. Bovendien schijnt het er prachtig te zijn. In ieder geval veel beter dan die verveelde hemel die ons door anderen wordt voorgehouden. Maar neem wel een goed boek mee. Voor de zekerheid.

De beklimming van Purgatorio

Purgatorio van Lula Valletta is te zien tot en met 11 augustus 2018.
HOK gallery, Mauritskade 77, Den Haag | d0-vr-za geopend

De beklimming van Purgatorio
Iedere HOK tentoonstelling wordt voorzien van een verzorgde publicatie.