De diagonalen van No/Time

In de expositieruimte van Willem Twee in Den Bosch is grafisch werk te zien van kunstenaars die in het naburige Grafisch Atelier Den Bosch en bij Studio Onvervalst in Haarlem aan de slag zijn gegaan met het thema ‘Tijd’. Het resultaat is een verzameling lastig te fotograferen werk dat wordt gekenmerkt door subtiele grafische ingrepen. Het thema ‘Tijd’ komt er niet helemaal uit, maar de grafische mogelijkheden leiden wel tot onderzoek en experiment.

De diagonalen van No/Time
Martijn Schuppers

In de werken komen opvallend veel diagonale lijnen voor die het beeldvlak doorbreken. Daarnaast zien we verschillende vormen van veredeling van het materiaal of van de oppervlakte door het gebruik van transparante lagen, die alleen door strijklicht of blauw aangelicht zichtbaar worden. Ook blinddruk of reliëfdruk komt regelmatig terug in de werken. En misschien verwijst juist die onzichtbaarheid naar het thema ‘Tijd’. Het is dan ook wel een heel erg ruim begrip dat zich moeilijk in grafisch beeld laat vatten. Hoe reproduceer je tijd? Koen Taselaar is daar het duidelijkst over: “Eerlijk gezegd heeft mijn werk niks van doen met het thema tijd. Maar we hadden wel erg weinig tijd.” De diagonaal zien we ondertussen wel steeds als terugkerend element terugkeren. Zelfs in de titel van de tentoonstelling.

De diagonalen van No/Time
Graphic Surgery
Dineke van Oosten
Dineke van Oosten
Koen Taselaar
Thomas Trum
De diagonalen van No/Time
Martijn Schuppers
De diagonalen van No/Time
Harry Markusse
Rob Bouwman / Vincent Uilenbroek
No/Time

No/Time is te zien tot en met 29 april 2018 | Grafisch Atelier @ kunstruimte Willem Twee, Boschdijkstraat 100, Den Bosch