Aftellen tot 15 januari (3) – Posters
Deze coronaperiode is geen makkelijke tijd voor veel mensen – ook niet voor kunstliefhebbers. Weer winter, weer lockdown, weer kunstinstellingen dicht. En dus aftellen tot 15 januari – als de instellingen hopelijk weer open mogen gaan.
Jegens & Tevens helpt mee de dagen tot 15 januari te overbruggen, als de instellingen wel (of niet, dan gaan we nog even door) open gaan. Dankzij het internet is er meer dan ooit te delen. We delen elke dag een podcast, een documentaire, een online kunstwerk of een link naar een online kunstinstelling.
12 januari
Wat weten we van posters? Te weinig. Hieronder vind je vijf video’s die in iets meer dan vijf minuten iets vertellen over… posters.
1: Where the 1960s “psychedelic” look came from
VOX is een Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite. In deze video leggen ze uit waar de psychedelische stijl van de jaren zestig vandaan kwam. Het begon met een art nouveau-poster uit 1902 en werd later ‘art nouveau on acid’.
2: The Polish School of Posters
Iedere filmkenner kent het unieke design van de Poolse filmposters, vooral in de jaren zestig en zeventig, die totaal verschillend waren van het design van de westerse filmposters. Artistieker, expressiever… ánders. Een uitvlucht voor kunstenaars die in het socialistische systeem verder weinig creatieve ruimte hadden. Deze video van Culture.pl (een website over Poolse cultuur van de Poolse overheid) laat diverse betrokkenen aan het woord over de herkomst van deze posters.
3: Art of the Streets: The French Poster, 1880-1930
Zelf ben ik wel gecharmeerd van de Franse posters. Lees bijvoorbeeld over deze expositie met Franse posters in Jegens & Tevens. Een combinatie van stijl, lichtvoetigheid, humor, virtuositeit: een kunstvorm die goed past bij de Franse cultuur. Deze video van het Speed Art Museum in Louisville, Kentucky gaat over de roots van de Franse postercultuur in de tijd 1880 – 1930.
4: Curators on Camera: Russian Revolution Propaganda Posters
The British Library vertelt over de posters van de Russische revolutie. Ze hadden hun eigen ‘I Want You’-poster met de wijzende vinger. En nog veel meer. Deze video geeft veel interessante achtergrondinformatie over de posters uit die tijd – en hoe de posters soms subtiel en vaker niet-subtiel propaganda leverden.
5: Saul Bass’s Movie Posters
Terug naar filmposters. Wat was de gemene deler van de poster van klassieke films als The Shining, Anatomy of a Murder, Vertigo, Advise and Consent, Bunny Lake is Missing, en 1,2,3? De maker: Saul Bass. Hij was redelijk uniek in de verder conservatieve posterwereld van Hollywood. De video van freelance filmmaker Andrew Saladino (gesponserd door filmwebsite Mubi.com) legt uit dat eenvoudig ontwerpen nog niet zo gemakkelijk is.