Aftellen tot 15 januari (5) – Voxel art

Deze coronaperiode is geen makkelijke tijd voor veel mensen – ook niet voor kunstliefhebbers. Weer winter, weer lockdown, weer kunstinstellingen dicht. En dus aftellen tot 15 januari – als de instellingen hopelijk weer open mogen gaan.

Jegens & Tevens helpt mee de dagen tot 15 januari te overbruggen, als de instellingen wel (of niet, dan gaan we nog even door) open gaan. Dankzij het internet is er meer dan ooit te delen. We delen elke dag een podcast, een documentaire, een online kunstwerk of een link naar een online kunstinstelling.

14 januari

Wat is Voxel art? Ik las er laatst ergens over en het bleef hangen. Ik geef maar meteen toe: ik ben geen expert. Tot eergisteren had ik er zelfs nog nooit van gehoord.

Voxel art is een vorm van digitale kunst. Kwam uit de jaren negentig, toen het voor games werd gebruikt, maar sinds de games meer zijn geëvalueerd, werd voxel art een leukigheidje, een speledingetje voor creatievelingen.

Wat is het verschil tussen voxels en pixe? De pixel is het kleinste vlakje van een foto of een beeldscherm. Een klassiek pixelvoorbeeld is The Million Dollar Homepage, met reclame per pixel. En een voxel is de 3D-versie daarvan. Het woord is een samenvoeging van volume en element (alhoewel sommigen ook zeggen volume en pixel).

Voxel art is erg democratisch. Je kunt het met veel software maken. Bekende software hiervoor is Magicavoxel. Als je 11 minuten hebt, laat deze video zien hoe je een Japanse tempel maakt:

Voxel-art heeft ook een link met moderne games. De laatste tijd worden voxel-indiegames steeds populairder. Een goed voorbeeld van zo’n voxel-game is The Touryst voor de Nintendo Switch. Er zijn er meer.

Of voxel-art een blijvertje is, is lastig te zeggen. Het is toch wel zoals met veel 21e eeuwse digitale kunst een kunstvorm die gemaakt is om te blitsen op Instagram, Twitter of Reddit. Het is vaak knap gedaan maar niet altijd meer dan dat.

Toch heb je wel verrassende variaties in de kunstenaars die voxel art maken. Ze komen uit de hele wereld. Een paar voorbeelden:

Zach Soares

Handbone1

John Kearney

Marco Peschiera

Marie K

In Nederland heb je niet veel Voxel art-kunstenaars dat ik zo snel zag. Het dichtste bij kwam de Brusselse voxel-kunstenaar Rgznsk, wiens website echt de moeite waard is (en zijn 3D-modellen ook). Er zullen er vast meer zijn in de lage landen, maar ze leven nog in de marge. Een marge van 3D-blokken.

Aftellen tot 15 januari (5) – Voxel art
The Island van Rgznsk, screenshot website

 (featured image source: screenshot website Rgznsk)